Naleśniki z ekspresu do kawy?

środa, 27.4.2022 12:46 893
Źródło: Przyjaciele Kawy

Naleśniki z ekspresu do kawy?

Kawa to coś, bez czego wiele osób wręcz nie wyobraża sobie idealnego poranka. To ona stawia nas na nogi, dodaje energii, wprawia we wspaniały nastrój. Z roku na rok jako ludzkość bijemy kolejne rekordy jej spożycia. Łatwo więc przewidzieć, iż wraz ze wzrostem ilości sprzedawanej kawy rośnie także ilość sprzedanych sprzętów do jej parzenia. Dziś niemal w każdym gospodarstwie znajdziemy ekspres do kawy - czy to automatyczny, czy kolbowy, czy przelewowy. Co ciekawe, wraz ze wzrostem ich popularności powstała także pewna nowa, interesująca moda. Ludzie coraz częściej zastanawiają się, w jaki jeszcze sposób można wykorzystać te urządzenia. Odpowiedzmy więc na pytania: do czego jeszcze może posłużyć nam ekspres do kawy?

Naleśniki z ekspresu?

Szukanie nowych, nieoczywistych funkcji ekspresów zyskuje na popularności, co idealnie pokazuje ten filmik:

Kucharka przygotowuje w nim trzydaniowy obiad przy użyciu tylko i wyłącznie ekspresu przelewowego. Na ten moment video odtworzone zostało 13 000 000 razy.

Ekspres tego typu pozwala na przygotowanie chociażby… naleśników! Czy tostów. Płytę grzewczą (służącą zazwyczaj do podgrzewania dzbanka z kawą przelewową) wystarczy lekko posmarować masłem, a następnie wylać nań ciasto czy położyć kromkę chleba. To idealne rozwiązanie dla studentów czy innych osób, których przestrzeń przeznaczona na gotowanie jest mocno ograniczona, a mimo to chcą mieć możliwość delektowania się pysznym, czarnym naparem.

Ekspres do kawy jak mikrofala

Każdy, kto miał kiedyś ekspres, zdaje sobie sprawę z tego, iż obudowa może nagrzać się do całkiem wysokiej temperatury. Nic dziwnego! Przecież w środku pełno jest pracującej na pełnych obrotach elektroniki, jak i gorącej wody! Znajdzie to w kuchni swoje świetne zastosowanie! Każdemu zdarza się bowiem potrzeba szybkiego użycia roztopionej czekolady czy miękkiego masła. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na mikrofalę, a nagrzewanie piekarnika trwa wyjątkowo długo. Z pomocą przychodzi… ekspres! Miseczkę ze składnikiem wystarczy położyć na włączonym ekspresie, a po kilku minutach będzie on roztopiony!

Jajecznica z dyszy parowej

Czy możliwe jest, by za pomocą ekspresu do kawy zrobić… jajecznicę? Jak najbardziej! To trik, który stosowany jest w kawiarniach i bistro na całym świecie. Do metalowego pojemnika wbijamy jajka, mieszamy widelcem, aby rozbić żółtka, a następnie wsadzamy kilka łyżeczek zimnego masła. W całości zanurzamy dyszę do spieniania mleka, a następnie ubijamy tak, jak byśmy ubijali zwykłe mleko. Gdy jajecznica osiągnie odpowiednią konsystencję, wyłączamy dysze. Uzyskana w ten sposób potrawa będzie charakteryzowała się aksamitną, kremową teksturą i wspaniałym, niepowtarzalnym smakiem. A jeżeli u nas pod bokiem znajdzie się jeszcze pyszna kawa ziarnista, wyjątkowe śniadanie gwarantowane! Chcemy jednak przestrzec, przygotowanie jajecznicy w ten sposób wiązać się może z niewielkim ryzykiem uszkodzenia ekspresu. Jak zawsze - podstawą jest higiena. Należy pamiętać, by od razu po zakończeniu procesu “spieniania” dyszę dokładnie przetrzeć mokrą ścierką.

Czy można zaparzyć herbatę w ekspresie do kawy?

Przejdźmy więc do ostatniego, najważniejszego pytania tego artykułu - do pytania tytułowego. Czy ekspres do kawy nadaje się do zaparzenia herbaty? Prosta odpowiedź na powyższe pytanie brzmi: można, jak najbardziej. Jednak jak w wielu przypadkach pełna odpowiedź jest nieco bardziej złożona. Odkryjmy więc wspólnie, co trzeba wziąć pod uwagę parząc herbatę przy pomocy ekspresu do kawy.

Po pierwsze, obowiązkowo trzeba zwrócić uwagę na wybór urządzenia, które by pozwoliło na regulację temperatury parzenia (takie rozwiązania oferują ekspresy do kawy Siemens). Jak powszechnie wiadomo herbata (w zależności) od rodzaju potrzebuje innej, dopasowanej pod siebie, temperatury parzenia. Większość tanich ekspresów używa natomiast wody o wysokiej temperaturze, co prowadzić może do przypalenia liści i pozostawienia w naszej filiżance gorzkiego posmaku. W związku z tym, jakościowy ekspres do kawy pozwoli nam cieszyć się pełnią smaku każdego rodzaju herbaty (brzmi to jak oksymoron, prawda?) - niezależnie czy będzie to czarna, zielona, rooibos czy jakakolwiek inna.

Źródło: Przyjaciele Kawy

Trzeba też zadać sobie pytanie: dlaczego ktoś miałby użytkować ekspres w tak niespotykany sposób. Odpowiedzi może być wiele: ktoś może zwyczajnie nie chcieć niepotrzebnie kupować dwóch urządzeń (czajnika i ekspresu), ktoś inny będzie chciał poeksperymentować i zobaczyć jaki wpływ na smak może mieć ta niespotykana metoda parzenia herbaty, a jeszcze ktoś będzie chciał po prostu zaoszczędzić czas podczas jednoczesnego przygotowywania kawy i herbaty.

Jednak parzenie herbaty w ekspresie niesie za sobą pewne konsekwencje. Urządzenie to jest bowiem zaprojektowane do przeciskania wody przez umieszone w portafiltrze fusy w stosunkowo niskim czasie przy użyciu wysokiego ciśnienia. Wsadzając więc herbaciane liście do portafiltra uzyskalibyśmy napar wyjątkowo mało intensywny, wodnisty. Chcąc temu zaradzić, powinniśmy potraktować go niczym… kawę! Herbatę należy drobno zmielić na przykład przy użyciu moździerza, czy młynka nożowego, a następnie ciasno ubić w portafiltrze. Dzięki temu wodzie będzie trudniej przedostać się przez herbaciane “ciastko”, a uzyskany napój będzie bardziej esencjonalny.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, iż tym artykułem udało nam się pokazać, iż ekspres do kawy nie jest tylko jednowymiarową maszyną, ale daje niesamowite pole możliwości do odkrywania różnych zastosowań. Niezależnie od tego, czy będzie to smażenie naleśników, rozpuszczanie masła, przygotowywanie jajecznicy, czy też parzenie herbaty, zachęcamy do odkrywania i eksperymentowania nad nowymi, nieoczywistymi zastosowaniami tego urządzenia. Kto wie, czy wynalazca ekspresu do kawy, Angelo Moriondo, kiedykolwiek wyobrażał sobie, iż ludzkości uda się doprowadzić do takich form jego rozwoju, że dziś pełnić on może tak wiele różnych funkcji. Tym artykułem chcieliśmy zachęcić przede wszystkim do jednego - do kreatywności. Nie bójcie się dziwnych, szalonych i odważnych eksperymentów - w końcu to tylko dzięki nim świat idzie do przodu. Smacznego!