Lodówka do lodów. Jakie są rodzaje, jaką wybrać?

czwartek, 21.3.2024 13:55 161

Pomimo wielu deserów, jakie potrafią wyczarować szefowie kuchni, niezmiennie jednym z najchętniej wybieranych są różnego rodzaju lody. Toteż kawiarnie, restauracje i bary chętnie włączają je w swoją ofertę, nie wspominając o lodziarniach, w których lody są podstawą. Oczywiste jest, że dla zachowania tekstury i smaku lody wymagają przechowywania w niskiej temperaturze. To wymusza konieczność posiadania odpowiedniej lodówki. Jaką wybrać?

Czym się kierować podczas zakupów?

Każdy element lokalu gastronomicznego musi być przemyślany, lodówki do lodów również to dotyczy. W pierwszej kolejności musimy się zastanowić, jakiego rodzaju lody zamierzamy w niej przechowywać. Następnie ważna jest pojemność i to, jakie funkcje ma mieć lodówka. Dobrze, by wśród nich była np. opcja regulacji temperatury i automatyczne odmrażanie. Ponadto dobrej jakości urządzenie chłodnicze powinno mieć wymuszony obieg powietrza i dwusferowy nawiew, ogrzewane szyby i kompresor hermetyczny.

Poza funkcjami inną kwestią, nad którą trzeba się zastanowić, jest design. Zarówno wielkość, jak i kształt, kolor i wzór lodówki powinien współgrać z wystrojem całego lokalu. Jakie urządzenia znajdziemy w sklepach z wyposażeniem gastronomicznym?

Lodówka do lodów – co mamy do wyboru?

Przede wszystkim musimy się zastanowić, czy interesuje nas maszyna do produkcji lodów, czy lada do lodów, w której będziemy przechowywać już gotowe produkty. W pierwszym przypadku mamy do wyboru m.in. maszyny do lodów włoskich, amerykańskich, a także frezery czy urządzenia multifunkcyjne. W przypadku lodówek do lodów mamy do wyboru przede wszystkim dwa rozwiązania: witrynę do lodów z ekspozycją i witrynę pozzetti.

W większości przypadków restauratorzy stawiają na witryny do lodów z ekspozycją. Są to podłużne modele, w których w jednym albo dwóch rzędach są pojemniki z lodami. Urządzenia te najczęściej mają większe rozmiary i doskonale sprawdzają się w restauracjach, kawiarniach, czy lodziarniach.

Z kolei witryna pozzetti charakteryzuje się tym, że w blacie są otwory na głębokie cylindryczne zamykane kuwety na lody. Najczęściej mają przykrywki ze stali nierdzewnej, ale zdarza się, że są one przeszklone. Takie witryny prezentują się bardzo elegancko, są niewielkich rozmiarów i często wyposażone są w kółka. Dlatego też są dobre w małych lokalach, kiedy lody mają być sprzedawane w ogrodzie letnim lub innym miejscu wymagającym mobilnej lodówki.

Tak samo podczas wydarzeń plenerowych lub jako mobilny punkt sprzedaży lodów sprawdzają się wózki na lody z przesuwnymi drzwiami. Ofertę na tego typu urządzenia można znaleźć w ofercie Prime Gastro. Wyposażone są nie tylko w miejsce na lody, ale też umywalkę, baterię, ogrzewane szyby. Na większą funkcjonalność, wygodę użytkowania i prezencję wpływa obecność eleganckiego daszka.

Podsumowanie

Szukając lodówki na lody, zawsze należy koncentrować się na indywidualnych potrzebach lokalu. Liczy się również jakość wykonania i parametry, bo to od nich zależy konsystencja i faktura lodów.