"Historia makaronu w dziesięciu daniach" - kulinarna podróż przez wieki
"Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka".
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Okazuje się, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie.
Historia makaronu w dziesięciu daniach Luca Cesari - premiera 1 czerwca
Która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk? Zapraszam w kulinarną podróż przez wieki pełną opowieści, legend i tradycyjnych receptur.
Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.
Tłumaczenie Mateusz Kłodecki
Dodaj komentarz
Komentarze (0)