"Rozmowy przy stole" - kulinarny przewodnik Natalii Sosin-Krosnowskiej
Kulinarny przewodnik Natalii Sosin-Krosnowskiej to niezwykła podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki.
Autorka spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność.
Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w tworzeniu dań z wykorzystaniem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość produktów i otwartość na drugiego człowieka.
Książka posiada także 100 przepisów na tradycyjne dania ze szczyptą nowoczesności: wegański smalec z fasoli, pasztet z amarantusa ze śliwkami, policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami, tartaczna zupa rybna i wiele innych. Całość dopełniona jest pięknymi zdjęciami.
Natalia Sosin-Krosnowska - dzieciństwo spędziła na wsi, młodość w Krakowie, a większość dorosłego życia w Warszawie, z której po kilkunastu latach przeniosła się z powrotem na wieś. Dziennikarka, która od 2014 roku współtworzy i prowadzi program Daleko od miasta. Rysuje, maluje, fotografuje, uwielbia remonty, a jej największym talentem jest umiejętność słuchania ludzi i opowiadania historii. W 2018 roku wydała swoją pierwszą książkę Cisza i spokój. Cała prawda o życiu daleko od miasta.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)