Kiermasz wielkanocny w głuszyckim Centrum Kultury

wtorek, 31.3.2015 13:41 2081 0

Świątecznie, kolorowo, artystycznie i aromatycznie – tak było w sobotę 28 marca br. na Kiermaszu Wielkanocnym w sali widowiskowej głuszyckiego Centrum Kultury. W czasie kiermaszu wystawcy prezentowali piękne, ręcznie wykonane ozdoby wielkanocne. Zostały również rozstrzygnięte ogłoszone wcześniej przez Centrum Kultury-Miejską Bibliotekę Publiczną dwa konkursy: konkurs na palmę wielkanocną i konkurs na potrawę wielkanocną. Można było podziwiać niezwykłe palmy wykonane przez głuszyczan i delektować się smakiem świątecznych dań.
Po uroczystym otwarciu kiermaszu przez burmistrza Głuszycy pana Romana Głoda i dyrektor CK-MBP panią Monikę Rejman na przybyłych czekała niespodzianka – pokaz kulinarny w wykonaniu pana Wojciecha Harapkiewicza, szefa kuchni restauracji „Dworzysko” w Szczawnie Zdroju. Pan Wojciech Harapkiewicz doświadczenie zdobywał podczas pracy w restauracjach oznaczonych Gwiazdkami Michelin. Szlifował swoje zdolności kulinarne zarówno we Włoszech, Niemczech, jak i w Szwajcarii. Przez blisko 8 lat piastował stanowisko szefa kuchni w Hotelu Królewskim w Gdańsku. Swój talent kulinarny miał okazję zaprezentować, gotując m.in. dla Dalajlamy XIV, Lecha Wałęsy, Bronisława Komorowskiego, a także dla gości Dni Otwartych w Europarlamencie w Brukseli. Swoją wiedzę oraz kreatywność wielokrotnie udowodnił, zajmując czołowe miejsca w konkursach kulinarnych rozgrywanych zarówno na arenie krajowej, jak i zagranicznej.
Po pokazie potrawy z dziczyzny przygotowane przez szefa kuchni restauracji „Dworzysko” degustowali odwiedzający kiermasz, natomiast jury konkursu na potrawę wielkanocną rozpoczęło ocenianie przygotowanych dań wielkanocnych. Jury w składzie: burmistrz Głuszycy pan Roman Głód, szef kuchni „Dworzyska” pan Wojciech Harapkiewicz oraz pan Daniel Twardo, szef kuchni Pałacu Jugowice wraz ze swoim kucharzem, głuszyczaninem, absolwentem szkoły gastronomicznej w Zespole Szkół w Głuszycy panem Tomaszem Brzuszkiewiczem doceniło kunszt kulinarny wszystkich konkursowych potraw, jednak najwyżej została oceniona potrawa wykonana przez Jadłodajnię „Finezja” w Głuszycy. Miejsce drugie zdobyło sołectwo z Sierpnicy, miejsce trzecie Klub Relax z Głuszycy. Wyróżniona została także uczennica Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły Zawodowej „CECH” z Wałbrzycha Karolina Narodzonek.
W konkursie na palmę wielkanocną jury (pan Henryk Janas – mistrz rzemiosła artystycznego, artysta plastyk oraz pani Maria Burek – instruktor CK-MBP w Głuszycy) pierwszą nagrodę przyznało palmie wykonanej przez Przedszkole Samorządowe w Głuszycy. Miejsce drugie zdobyła świetlica wiejska w Kolcach, miejsce trzecie uczennice Gimnazjum Publicznego w Głuszycy.Wyróżniono palmy: pani Jadwigi Czepil-Kostańskiej, a także Szkoły Podstawowej nr 2 oraz Dominiki Mlazgi i Agaty Krakowskiej ze Szkoły Podstawowej nr 3.
Dzięki hojności sponsorów zwycięzcy i wyróżnieni w obu konkursach zostali nagrodzeni atrakcyjnymi upominkami. Zwycięzca konkursu na potrawę otrzymał ekspres do kawy Dolce Gusto i jednodniowy staż w restauracji „Dworzysko”, zdobywca II miejsca grill kontaktowy i jednodniowy staż w restauracji „Dworzysko”, zdobywca III miejsca czajnik elektryczny, a osoba wyróżniona odtwarzacz MP4 i staż w kuchni Pałacu Jugowice. Dla najwyżej ocenionych palm konkursowych przygotowano następujące nagrody: materiały plastyczne, nagrodę pieniężną, zaproszenie na pizzę do wybranej głuszyckiej restauracji lub pizzerii, karnety do strefy Sauna – SPA w Pałacu Jugowice, wejściówki do Starej Kopalni oraz bilety do Teatru Dramatycznego w Wałbrzychu.
Organizatorzy – burmistrz Głuszycy i dyrektor CK-MBP – składają serdeczne podziękowania wszystkim sponsorom obu konkursów: państwu Magdalenie i Robertowi Kandeferom, panu Tadeuszowi Reczkowi, pani Anecie Maciejewskiej-Meble i Styl Sklep Wielobranżowy z Głuszycy, panu Marianowi Pawlikowi -Blacharstwo i lakiernictwo samochodowe z Boguszowa-Gorc, restauracji „Dworzysko”, Pałacowi Jugowice, Teatrowi Dramatycznemu w Wałbrzychu, Starej Kopalni-Centrum Nauki i Sztuki w Wałbrzychu oraz osobom, które pragną pozostać anonimowe.
Szczególne podziękowania kierowane są do jury konkursu kulinarnego: pana Wojciecha Harapkiewicza (także za pokaz gotowania), pana Daniela Twardo, pana Tomasza Brzuszkiewicza oraz do jury konkursu plastycznego: pana Henryka Janasa i pani Marii Burek, a także kamerzysty pana Marcina Karczewskiego, pracowników CK-MBP oraz pani Anety Musik i pani Sabiny Jelewskiej za współorganizację.
Kiermasz wzbogaciły występy artystyczne. Specjalne podziękowania dla pani Kamili Wodyk wraz z dziećmi ze Szkoły Podstawowej nr 2 za muzyczny występ świąteczny i członków orkiestry dętej na czele z kapelmistrzem panem Eugeniuszem Leciem.
Organizatorzy dziękują wszystkim uczestnikom konkursu na potrawę wielkanocną: restauracji „Stara Piekarnia”, restauracji „Gościniec Sudecki”, „Tkalni Smaków”, Jadłodajni „Finezja”, sołectwom z Kolc, z Sierpnicy i z Głuszycy Górnej, klubowi „RELAX” z Głuszycy, uczniom z Rzemieślniczej-Zasadniczej Szkoły Zawodowej „CECH” z Wałbrzycha oraz uczestnikom konkursu na palmę wielkanocną: SP nr 2, SP nr 3, Gimnazjum Publicznemu w Głuszycy, Przedszkolu Samorządowemu w Głuszycy, świetlicy wiejskiej w Kolcach, osobom indywidualnym – dzieciom, młodzieży i osobom dorosłym, a także wystawcom kiermaszu wielkanocnego: pani Magdalenie Szyszce, pani Krystynie Kusiak, pani Mirosławie Sołtys, pani Lidii Kułakowskiej, pani Beacie Ignasiak, pani Marii Burek oraz świetlicom wiejskim z Kolc, z Sierpnicy, z Głuszycy Górnej i z Grzmiącej.

źródło: gluszyca.pl

Dodaj komentarz

Komentarze (0)