Wielkanocne Tradycje Kulinarne w Górach Sowich po raz szósty

piątek, 27.3.2015 12:40 373 0

Jest to konkurs kulinarny, którego celem jest kultywowanie i propagowanie wiedzy o tradycjach świątecznych, wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych, a także pobudzenie aktywności społecznej i popularyzacja kultury polskiej i tradycji ludowej. I w tej edycji niczego nie zabrakło. Przepyszne dania jakie zaprezentowali uczestnicy konkursu oczarowały zarówno komisje konkursową jak i wszystkich obecnych na imprezie.

Do konkursu kulinarnego przystąpiło 10 uczestników – mieszkańców gminy Walim – którzy zaprezentowali łącznie 20 potraw. Komisja konkursowa w składzie: Renata Dyląg, Elżbieta Gargała oraz Jacek Mikołajczak miałą ciężkie „jajo” do zgryzienia. Kunszt w wykonaniu potraw, esencja smaku i ich prezentacja były oszałamiające. W efekcie prac komisji zwycięzcą konkursu i tytuł „Mistrza jaja” otrzymała Stanisława Ryl z Zagórza Śląskiego za potrawę: „Tatar z pstrąga”. II miejsce zajął Grzegorz Szwaja z Rzeczki za „Zupę chrzanową”, a III przypadło Jackowi Frątczak z Michałkowej za „Galantynę z kurczaka”.

W świąteczną atmosferę, wszystkich przybyłych na to wyjątkowe wydarzenie,  wprowadził występ artystyczny grupy dzieci i młodzieży ze Spółdzielczego Centrum Kultury w Bielawie „Poloneziaki”, którzy swym tańcem i śpiewem nawiązali do tradycji ludowej. Następnie młodzież z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu pięknym przedstawieniem ukazała magię oraz urok Świąt Wielkanocnych.

Na Wielkanocnych Tradycjach Kulinarnych w Górach Sowich gościli:  Poseł na Sejm RP Agnieszkę Kołacz – Leszczyńską, zaproszeni goście oraz mieszkańcy gminy.

Organizacją imprezy zajęło się Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu – Powiatowy Zespół Doradców w Wałbrzychu.

Serdecznie dziękujemy Państwu Annie i Ryszardowi Dutka z firmy „Ardik” w Dziećmorowicach za ufundowanie pater na jajka, które zostały wręczone jako statuetki dla zwycięzców konkursu.

źródło: walim.pl

Dodaj komentarz

Komentarze (0)