Elektronarzędzia w gospodarstwie rolnym
Szlifierka kątowa jest bardzo często wykorzystywanym elektronarzędziem podczas prac w gospodarstwie rolnym. Szlifierka służy do cięcia i szlifowania elementów podczas napraw, remontów maszyn i urządzeń rolniczych czy też prac budowlanych w gospodarstwie rolnym itp. Obsługa szlifierki kątowej wymaga posiadania odpowiednich kwalifikacji i przestrzegania fundamentalnych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
Szlifierkę może obsługiwać wyłącznie sprawna fizycznie i zdrowa osoba dorosła, która zapoznała się z instrukcją obsługi elektronarzędzia oraz zaopatrzona w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, tj.:
odzież roboczą przylegającą do ciała,
obuwie robocze z ochroną palców i szczelnie zakrywające stopę - zapobiegające wpadnięciu ostrych, gorących elementów będących wynikiem
cięcia i szlifowania,
okulary ochronne lub przyłbicę,
maskę przeciwpyłową,
ochronniki słuchu,
kask ochronny,
rękawice ochronne.
Przed przystąpieniem do pracy szlifierką kątową należy:
sprawdzić stan szlifierki – czy jest kompletna, nieuszkodzona i sprawna technicznie,
sprawdzić, czy przewód zasilający szlifierkę nie nosi śladów uszkodzenia,
sprawdzić, czy szlifierka i przewód nie są zawilgocone,
sprawdzić, czy osłona tarczy szlifierskiej jest odpowiednio zamocowana,
sprawdzić zamocowanie tarczy szlifierskiej,
sprawdzić, czy tarcza, która ma być użytkowana, jest właściwego typu oraz jaki jest jej stan i zużycie, tj. czy nie ma uszkodzeń i zanieczyszczeń,
sprawdzić, czy obudowa szlifierki jest czysta, a jej śruby i łączenia nie są poluzowane,
zadbać o wystarczającą przestrzeń w miejscu pracy, zapewniającą swobodę ruchów,
zapewnić porządek i czystość w miejscu pracy,
sprawdzić, czy obrabiane elementy są dobrze zamocowane,
przeprowadzić próbę szlifierki na biegu jałowym,
sprawdzić prawidłowy kierunek tarczy oraz czy tarcza nie ma tzw. „bicia”,
zapewnić bezpieczeństwo osób pracujących w pobliżu,
zapewnić odpowiednie oświetlenie i wentylację miejsca pracy,
usunąć materiały łatwopalne zapobiegając pożarowi.
W trakcie pracy szlifierką kątową należy:
stosować się do zapisów instrukcji obsługi urządzenia,
nie wyłączać zabezpieczeń,
nie stosować nadmiernej siły docisku i przesuwu szlifierki,
pewnie trzymać szlifierkę oburącz,
nie odkładać szlifierki w czasie jej pracy czy wirowania tarczy po wyłączeniu,
nie wymuszać zatrzymania tarczy szlifierki np. o materiał czy podłoże,
nie naciskać przycisku blokady wrzeciona, jeśli szlifierka jeszcze wiruje,
nie przeciążać szlifierki – zrobić przerwę w pracy, gdy korpus szlifierki jest nagrzany,
nie stosować całej powierzchni tarczy ściernej podczas szlifowania,
utrzymywać szlifierkę pod kątem 15º - 30º, aby zewnętrzna krawędź tarczy
ściernej dotykała obrabianego materiału przy optymalnym kącie,
być skoncentrowanym,
przerwać pracę czując zmęczenie.
Czynności po zakończeniu pracy szlifierką kątową:
wyłączyć urządzenie i przed odłożeniem poczekać na całkowite zatrzymanie się tarczy oraz zabezpieczyć przed przypadkowym uruchomieniem przez osobę niepowołaną, np. dziecko,
uporządkować i posprzątać miejsce pracy,
dokonać wizualnych oględzin stanu technicznego szlifierki i w razie stwierdzenia nieprawidłowości przekazać do naprawy/serwisu,
szlifierkę przechowywać we właściwych warunkach, zapobiegając jej zabrudzeniu oraz zawilgoceniu.
Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy podczas pracy szlifierką kątową oraz stosowanie się do wytycznych zawartych w instrukcji obsługi szlifierki z pewnością zmniejszy ryzyko powstania wypadku, usprawni pracę w gospodarstwie rolnym i będzie miało pozytywny wpływ na wyniki wykonywanej pracy.
Damian Bartkowski
Specjalista
PT KRUS w Bystrzycy Kłodzkiej
Opracowano na podstawie materiałów i broszur prewencyjnych KRUS
(www.krus.gov.pl)
Komentarze (0)