Elektronarzędzia w gospodarstwie rolnym

piątek, 23.10.2020 11:20 212 0

Szlifierka kątowa jest bardzo często wykorzystywanym elektronarzędziem podczas prac w gospodarstwie rolnym. Szlifierka służy do cięcia i szlifowania elementów podczas napraw, remontów maszyn i urządzeń rolniczych czy też prac budowlanych w gospodarstwie rolnym itp. Obsługa szlifierki kątowej wymaga posiadania odpowiednich kwalifikacji i przestrzegania fundamentalnych zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Szlifierkę może obsługiwać wyłącznie sprawna fizycznie i zdrowa osoba dorosła, która zapoznała się z instrukcją obsługi elektronarzędzia oraz zaopatrzona w odpowiednie środki ochrony indywidualnej, tj.:
 odzież roboczą przylegającą do ciała,
 obuwie robocze z ochroną palców i szczelnie zakrywające stopę - zapobiegające wpadnięciu ostrych, gorących elementów będących wynikiem
cięcia i szlifowania,
 okulary ochronne lub przyłbicę,
 maskę przeciwpyłową,
 ochronniki słuchu,
 kask ochronny,
 rękawice ochronne.

Przed przystąpieniem do pracy szlifierką kątową należy:
 sprawdzić stan szlifierki – czy jest kompletna, nieuszkodzona i sprawna technicznie,
 sprawdzić, czy przewód zasilający szlifierkę nie nosi śladów uszkodzenia,
 sprawdzić, czy szlifierka i przewód nie są zawilgocone,
 sprawdzić, czy osłona tarczy szlifierskiej jest odpowiednio zamocowana,
 sprawdzić zamocowanie tarczy szlifierskiej,
 sprawdzić, czy tarcza, która ma być użytkowana, jest właściwego typu oraz jaki jest jej stan i zużycie, tj. czy nie ma uszkodzeń i zanieczyszczeń,
 sprawdzić, czy obudowa szlifierki jest czysta, a jej śruby i łączenia nie są poluzowane,
 zadbać o wystarczającą przestrzeń w miejscu pracy, zapewniającą swobodę ruchów,
 zapewnić porządek i czystość w miejscu pracy,
 sprawdzić, czy obrabiane elementy są dobrze zamocowane,
 przeprowadzić próbę szlifierki na biegu jałowym,

 sprawdzić prawidłowy kierunek tarczy oraz czy tarcza nie ma tzw. „bicia”,
 zapewnić bezpieczeństwo osób pracujących w pobliżu,
 zapewnić odpowiednie oświetlenie i wentylację miejsca pracy,
 usunąć materiały łatwopalne zapobiegając pożarowi.
W trakcie pracy szlifierką kątową należy:
 stosować się do zapisów instrukcji obsługi urządzenia,
 nie wyłączać zabezpieczeń,
 nie stosować nadmiernej siły docisku i przesuwu szlifierki,
 pewnie trzymać szlifierkę oburącz,
 nie odkładać szlifierki w czasie jej pracy czy wirowania tarczy po wyłączeniu,
 nie wymuszać zatrzymania tarczy szlifierki np. o materiał czy podłoże,
 nie naciskać przycisku blokady wrzeciona, jeśli szlifierka jeszcze wiruje,
 nie przeciążać szlifierki – zrobić przerwę w pracy, gdy korpus szlifierki jest nagrzany,
 nie stosować całej powierzchni tarczy ściernej podczas szlifowania,
 utrzymywać szlifierkę pod kątem 15º - 30º, aby zewnętrzna krawędź tarczy
ściernej dotykała obrabianego materiału przy optymalnym kącie,
 być skoncentrowanym,
 przerwać pracę czując zmęczenie.
Czynności po zakończeniu pracy szlifierką kątową:
 wyłączyć urządzenie i przed odłożeniem poczekać na całkowite zatrzymanie się tarczy oraz zabezpieczyć przed przypadkowym uruchomieniem przez osobę niepowołaną, np. dziecko,
 uporządkować i posprzątać miejsce pracy,
 dokonać wizualnych oględzin stanu technicznego szlifierki i w razie stwierdzenia nieprawidłowości przekazać do naprawy/serwisu,
 szlifierkę przechowywać we właściwych warunkach, zapobiegając jej zabrudzeniu oraz zawilgoceniu.

Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy podczas pracy szlifierką kątową oraz stosowanie się do wytycznych zawartych w instrukcji obsługi szlifierki z pewnością zmniejszy ryzyko powstania wypadku, usprawni pracę w gospodarstwie rolnym i będzie miało pozytywny wpływ na wyniki wykonywanej pracy.

Damian Bartkowski
Specjalista
PT KRUS w Bystrzycy Kłodzkiej

Opracowano na podstawie materiałów i broszur prewencyjnych KRUS
(www.krus.gov.pl)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)