Dania świąteczne Doba.pl i Restauracji "Azalia" znajdującej się na BP w Niemczy

wtorek, 23.12.2014 08:57 9902 2

[WIDEO] Serdecznie zachęcamy do obejrzenia materiału wideo i przygotowania kilku potraw świątecznych, których sposób wykonania przedstawił specjalnie dla Czytelników Doba.pl Andrzej Szczypka - szef kuchni restauracji "Azalia" znajdującej się na stacji BP przy krajowej "ósemce" w Niemczy.



Zupa borowikowa

Składniki:

* Borowiki mrożone
* Masło
* Śmietana
* Sól
* Pieprz
* Maggi
* Czosnek

Borowiki rozmrożone kroimy na mniejsze kawałki a następnie smażymy na maśle. Następnie dorzucamy przyprawy i czosnek i dusimy. Gdy grzyby już zmiękną podlewamy wodą do uzyskania konsystencji zupy. Możemy delikatnie zblenderować, tylko nie za mocno, by z zupy nie zrobił się krem. Dodajemy śmietanę i gotujemy chwilę. Możemy jeszcze raz na koniec doprawić.

Roladki z dorsza:

* Dorsz tusza
* Ser żółty
* Cebula
* Natka pietruszki
* Sól
* Pieprz
* Liść laurowy
* Ziele angielskie
* Olej lub masło

W garnku gotujemy tusze z zielem angielskim i liściem laurowym i odrobiną soli. W między czasie cebule siekamy i podsmażamy do miękkości na oleju. Pietruszkę siekamy na drobno. Rybę bo ugotowaniu oddzielamy od ości i łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Następnie zawijamy z farszu roladki w foli i wstawiamy do lodówki na około godzinę do zastygnięcia. Po schłodzeniu podajemy pokrojoną roladkę w plastry.

Łosoś w pod kołderką orzechową

* Łosoś (filet)
* Orzechy (można wykorzystać mieszankę orzechów)
* Sól
* Pieprz cytrynowy
* Olej
* Cytryna

Fileta nacieramy pieprzem cytrynowym i solą i skrapiamy świeżym sokiem z cytryny. Układamy na w pojemniku żaroodpornym lub na blaszce. Orzechy rozdrabniamy i podpiekamy na patelni. Następnie orzechami posypujemy fileta. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 °C przez 20 minut, tuż przed pieczeniem podlewamy filet olejem, aby za mocno nie wysechł.  

Sandacz faszerowany kaszą gryczaną

* Sandacz cała tusza (z Glowa )
* Kasza gryczana
* Pieczarki
* Cebula
* Pieprz
* Sól
* Masło
* Olej

Na maśle dusimy pieczarki pokrojone wraz cebulą do miękkości. W tym samym czasie kasze podsmażamy na oleju na patelni, następnie podlewamy wodą i pod przykryciem dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości. Kasze mieszamy z pieczarkami i cebulą i delikatnie doprawiamy. Sandacza nacieramy solą i pieprzem cytrynowym, a następnie faszerujemy sandacza przygotowanym farszem. Całość zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 160°C przez 50 minut.

Kulebiak

* Kiszona kapusta
* Pieczarki
* Ziemniaki gotowane
* Cebula
* Masło
* Jajka
* Sól
* Pieprz
* Ziele angielskie
* Liść laurowy
* Ciasto kruche

Kapustę obgotowujemy z liściem laurowym i zielem do miękkości. W między czasie podsmażamy cebulę posiekaną z pieczarkami na maśle. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy. Kapustę  po ugotowaniu drobno siekamy i dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami i ugniecione ziemniaki. Dodajemy jajko i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i doprawiamy do smaku. Ciasto kruche rozwałkowujemy w kształt prostokątnym i wykładamy farsz na środek i sklejamy. Ciasto smarujemy jajkiem i pieczemy w temperaturze 180°C i pieczemy 50 minut.

Karp w sosie cytrusowym.

* Karp
* Pomarańcze
* Cytryna
* Natka pietruszki
* Mąką
* Miód
* Olej
* Pieprz cytrynowy
* Sól

Karpia porcjujemy w dzwonki lub filetujemy. Karpia doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy go w mące i smażymy na oleju. Na patelni podgrzewamy sok z pomarańczy wraz  z miodem i natką pietruszki. Do sosu wkładamy podsmażonego karpia i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wyciągamy karpia i odparowujemy sos do zgęstniania. Karpia kładziemy na talerzu i zalewamy zredukowanym sosem.

Śledzie z żurawina na Rukoli

* Filet śledziowy z octowej zalewy (również może być Ala Matyas )
* Żurawina suszona
* Rukola
* Cebula
* Ocet winny
* Olej

Cebulkę podsmażamy pokrojona cebule i delikatnie solimy, gdy cebula zmięknie delikatnie podlewamy octem winnym. Żurawinę suszoną przelewamy wrzątkiem, do smażonej cebuli dodajemy sparzoną  żurawinę i mieszamy. Rukolę rozkładamy na półmisku, fileta śledziowego kroimy w mniejsze kawałki i rozkładamy na Rukoli i przykrywamy przyrządzoną żurawiną z cebulką. Całość polewamy odrobiną oleju.

Śledzie z czosnkiem i ogórkiem kiszonym

* Filet śledziowy
* Ogórek kiszony
* Cebula
* Czosnek
* Sol
* Pieprz
* Olej

Fileta śledziowego kroimy w mniejsze kawałki, ogórka i cebulę siekamy w kostkę, czosnek również siekamy i wszystkie składniki łączymy w całość. Wszystko polewamy olejem i doprawiamy do smaku. Tak przyrządzonego śledzika wsadzamy do lodówki na godzinę.
 

Przeczytaj komentarze (2)

Komentarze (2)

RR poniedziałek, 21.12.2015 23:34
Dawno nie byłam już tęsknię bo w Azalii jest super , jeździmy z mężem z Dzierżoniowa
Stały klijent wtorek, 23.12.2014 09:31
Fajna Restauracja, duże porcje i co najważniejsze smaczne jedzenie, a...