Kudowa-Zdrój: Otwiera się nowa restauracja. Będzie jej nam zazdrościła „warszawka” [FOTO]

czwartek, 29.9.2022 18:07 18335 21

W Kudowie-Zdroju otwiera się największa na Ziemi Kłodzkiej restauracja. Cech., bo tak się nazywa, już w piątek, 30 września, o 14:00 zaprasza gości i zasypie ich w ten weekend nie tylko kulinarnymi atrakcjami. Pomysłodawcy, znana w Kudowie od 30 lat rodzina Gierackich, chcą, by była to wizytówka uzdrowiska. Jeśli ktoś znał Kosmiczną, działającą w tym miejscu, rzeczywiście zaraz na progu dozna kosmicznego szoku i zapamięta to miejsce na zawsze.

W przeddzień otwarcia restauracji oprowadza nas po niej Bartosz Gieracki. Wszystko jest już dopięte niemal na ostatni guzik. Trwa jedynie dopieszczanie detali. Skąd pomysł na takie miejsce? – To ma być nasza rodzinna wisienka na torcie – mówi pan Bartosz. Budynek przy Zdrojowej 41, który powstał jeszcze w końcu XIX wieku, nie robi specjalnego wrażenia. Ot, przyzwoicie odświeżona elewacja. Już od progu jest jednak spektakularnie… Nie wiemy, czy jakimś cudem nie przenieśliśmy się do wnętrz z Hamburga czy Londynu, gdzie w dawnych dokach portowych powstały nowoczesne restauracje. Wnętrze to wysoka przestrzeń z dużą antresolą. Są tam loże, które – choć w lokalu będzie 180 miejsc – mają gwarantować intymność. Na dole jest za to też parkiet do tańca. – Nie, nie będziemy klubem, ale jeśli nasi goście zechcą zatańczyć? Będzie u nas dużo muzyki na żywo – tłumaczy pan Bartosz. W piątki i soboty bar ma być czynny do 3:00 nad ranem.

Za projekt wnętrz odpowiada Rafał Paliński z wrocławskiego biura projektowego RAPA living, które reklamuje się hasłem „Wnętrza z charakterem”. Sam Rafał Paliński tak się przedstawia: – Lubię do projektów wprowadzać światowy design… W kudowskim Cech. światowo jest! Zaraz przy wejściu na salę czeka na nas bar. Aż oślepia nowością i błyskiem sprzętów. Takiego ekspresu do kawy reporter doba.pl w życiu nie widział! Może to onieśmielać, ale nad barem wisi neon ze swojskim i bardzo zgrabnym hasłem: „Na Zdrowie w Kudowie”. To jest właśnie królestwo pana Bartosza. Oj, nie jest to postać tuzinkowa, zatem spodziewajmy się niespodzianek! Wieczorami ma być to miejsce, gdzie celebruje się życie nocne przy winie i koktajlach, jakich jeszcze świat nie widział. No i te lody Gierackich…

Bartosz Gieracki to reprezentant Polski w tegorocznych Mistrzostwa Świata Coffee in Good Spirits w Tajwanie, a już wiadomo, że w roku przyszłym będzie na takich zawodach w Atenach. Co to znaczy? Że jest mistrzem parzenia kawy (naprawdę, nie profesjonalne ekspresy są ważne, a człowiek, który z sercem potrafi im zaproponować własny pomysł na kawę), ale też przygotowania koktajli, które perfekcyjnie łączą kawowy napar i alkohol. I właśnie, oprócz oferty kaw tradycyjnych, znajdziecie tam kawy według autorskiej receptury Mistrza. Wszystkie na bazie ziaren przygotowanych wyłącznie dla restauracji Cech. z rzemieślniczej palarni kawy, która jest własnością rodziny. O alkoholach nie piszemy, bo czytać nas mogą nieletni, ale ich karta ma być ponoć tak odjechana, że zapragniecie spróbować wszystkich…

To jednak bar, czyli początek lub koniec naszej wizyty w restauracji. Cech. ma być miejscem, w którym podaje się najlepsze jedzenie, z kunsztem rzemieślnika, opartym o regionalne produkty, a także tradycyjną, prawdziwą włoską kuchnią. Tak chwalą się właściciele. Co to oznacza w praktyce? Poza tym, że będzie drogo (Właściciele zarzekają się, że ceny będą bardzo konkurencyjne na tle regionu. Sprawdzimy!). – Będzie i rosół, i schabowy – zapewnia pan Bartosz, który podkreśla, że lokal ma być skierowany dla każdego, nie tylko dla młodych, dobrze sytuowanych gości. Hitem ma być pizza na specjalnie przygotowanym cieście, którego receptury nie mogliśmy jeszcze poznać. Podobnie jak szczegółów karty. Będzie ona ogłoszona w poniedziałek, bo weekend otwarcia należy do gości właścicieli: ośmiu szefów kuchni z całej Polski!

Zajrzeliśmy na chwilę do kuchni i… prezentuje się jeszcze bardziej okazale niż sala. To nie sprzęty jednak gotują. Szefem kuchni jest doskonale znany na Ziemi Kłodzkiej Grzegorz Duda. Jeśli ktoś choć w maleńkim stopniu interesuje się gastronomią, musi znać jego dokonania. To miłośnik kuchni świata i dawnych technik gotowania, które wykorzystuje w nowoczesny sposób. Ma też setki, a może wręcz tysiące pomysłów, jak prezentować dania z naszych regionalnych produktów. Ciekawe, czy rozpoznamy na talerzu schabowego? Pan Grzegorz, nie dość, że sam jest wybitnym kucharzem, skorzystał z rad Wojciecha Harapkiewicza, laureata nagrody Gault&Millaut (to odpowiednik gastronomicznej nagrody Nobla…), który pomógł w szkoleniu zespołu.

Skąd te zachwyty, skoro restauracja jeszcze nawet nie ruszyła? Bo zapowiada się nie jak zwykły biznes, ale miejsce, dla którego specjalnie warto będzie do Kudowy-Zdroju przyjechać. Gdy nadejdzie sezon choćby, z letniego tarasu restauracji będzie widok na park zdrojowy, widok wart milion dolarów… Właściciele chcą, by jakości i poziomu zazdrościły Kudowie nawet największe tego typu projekty w Polsce. – Kudowa-Zdrój zasługuje na restaurację, którą goście zapamiętają – kończy naszą wycieczkę pan Bartosz. To miejsce ma tętnić życiem. Tu powstaną emocje, jakich w naszej okolicy od dawna brakowało! – zapewniają Gieraccy. Im w Kudowie wierzą, bo przez lata pokazali, co potrafią. A co robi Liczyrzepa przed wejściem do siedziby nowego projektu? To niespodzianka. [kot]

PS Widzimy już dwa ryzyka związane z restauracją Cech. Przede wszystkim w centrum Kudowy-Zdroju brak jest miejsc parkingowych. Goście będą tam musieli zatem przyjść na piechotę albo skorzystać z taksówek. Po drugie, wielki ekran i sprzęt nagłaśniający. Ciekawe, czy będzie tam można porozmawiać przy obiedzie, jeśli przyjdziemy tylko po to. To też sprawdzimy.

Przeczytaj komentarze (21)

Komentarze (21)

Odpowiadasz na komentarz:
Tygrysek
czwartek, 01.01.1970 01:00
Do Tajlandii .......to jeżdżą tylko ci ,co lubią małe dziewczynki.
czwartek, 03.11.2022 09:34
Cikekaw jestem kiedy ten król lodów i właściciel pół Kudowy załatwi sobie parking pod nosem Kosmicznej.?Średnia przyjemność dymać z pod basenu piechtą do tego przybytku,Przcierz w tym miejscu nie ma gdzie stanąć autem.No ale bogaty wszystko załatwi
przeciwnik piątek, 30.09.2022 23:41
ciekawe tylko dlaczego parę dni przed otwarciem tego lokalu na profilach innych restauracji z Kudowy uaktywniła się grupa internetowych trolli która wystawiała negatywne komentarze
Haha środa, 05.10.2022 19:25
Restraucja o której mówisz chyba sama na siebie zrobiła ten atak aby wzbudzić zainteresownie ludzie haha
Pracownik sobota, 01.10.2022 04:33
A czy kreski będą podawane na lusterku czy na srebrnej tacy jak to bywa na wzgórzach snobów bo bez wspomagania to już dawno kierownika nie widziałem
Życie środa, 05.10.2022 19:24
Małomiasteczkowość xD i Janusze w komentarz leczą kompleksy hehe
Kudowianin niedziela, 02.10.2022 21:09
Chyba coś w tym prawdy jest bo to nie pierwsza taka opinia...
Pracownik poniedziałek, 03.10.2022 11:11
Gdyby nie Tata to chłopaki zamiast artystycznych tatuaży mieli by więzienne obrazki na skórze.
Niestety rozum nie idzie z gotówką.
Wystarczy zobaczyć jak młody wygląda pod szkołą jak przywozi pociechę. Szkoda że w takim stanie od rana i to nie po pracy
Kudowa piątek, 30.09.2022 17:57
Przeciętnego Kudowianina nie stać na wizyty w takiej restauracji...Turysta odwiedzający Kudowę nie przywozi zasobnego portfela bo to piechur,który Kudowę traktuje jak bazę wypadową w Góry Stołowe a więc nie będzie się tam stołował...Prędzej pójdzie naprzeciwko do Baru Ania dla tych co nie wiedzą to swojskie pyszne obiadki w rozsądnej cenie,a przy tak galopujacej inflacji to ceny w Cechu będą zawrotne...
Ale żeby nie było,że źle życzę to uważam,że po około roku karta dań się uszczupli i będą zmuszeni do korekty dań na tańsze i bardziej dostępne dla każdego i wtedy może się uda...
A i jeszcze jedno szacun,że jeszcze ktoś w takim czasie zdobywa się na odwagę żeby coś otwierać w tym kraju bo obecny rząd tylko czycha na wasze pieniążki...
Powodzenia...
Hehe środa, 05.10.2022 19:22
Akurat ceny w Cechu są podobne jak w barze Ania ;)
Ad wtorek, 04.10.2022 13:56
Jak coś może być kultowe jak jeszcze nie działa,? Na to potrzeba czasu.
Brawo sobota, 01.10.2022 22:35
Ciekawe kiedy zaproszą Magdę Gesler żeby im zrobiła rewolucję. Jak w innej restauracji gdzie jest ****** i Śpiewb
Tygrysek piątek, 30.09.2022 22:30
Do Tajlandii .......to jeżdżą tylko ci ,co lubią małe dziewczynki.
Basia piątek, 30.09.2022 19:38
No i super Panowie. Powodzenia.
KRZYSIEK piątek, 30.09.2022 16:39
CO TO ZA WYTATUOWANE MOSKI Z PIEKŁA RODEM
Życzliwy piątek, 30.09.2022 09:46
To będzie fabryka do zarabiania kasy, a nie restauracja. Jak inne ich kawiarnie. Niby swojskie ciasta, a wszystko sztuczne i chemiczne. Dobry marketing i cyk będą czerpać zyski na naiwnych. Zobaczycie jakie malutkie porcje i za jaką kasę tam będą serwować.
kudowianin piątek, 30.09.2022 10:03
Wszędzie teraz pozmniejszali porcje. Chodzę do innej popularnej Kudowskiej restauracji i by się najeść zamawiam dla siebie po dwie porcje tego samego
pelka011582 czwartek, 29.09.2022 21:37
Proszę zwrócić uwagę że budynek Zdrojowa 41 jak i sąsiednie budynki w najbliższym sąsiedztwie są budynkami mieszkalnymi. Cisza nocna obowiązuje od 22.00. Dodatkowo jest to obszar parku zdrojowego,.Życzę Pani Burmistrz dobrego samopuczucia.
KUDOWIANIN piątek, 30.09.2022 08:36
Dziwny argument ... to mają otwierać na pustyni ? Wszędzie ktoś mieszka, a Kudowa to miejscowość turystyczna.
Ksiądz Józef piątek, 30.09.2022 06:13
W sezonie będzie działać, a poza sezonem się zamknie.
Życzliwy czwartek, 29.09.2022 19:24
Mięso do tatara musi być siekane, a nie mielone :D Tak samo z tym ich piwem kraftowym, które ma być robione tylko dla nich. Ciekawe to będzie, spróbuję i ocenię, bo akurat znam piwa z browaru, który dla nich będzie warzył.
Czech czwartek, 29.09.2022 19:14
Wszyscy się podniecają a jeszcze cennika nie widzieli :D PRO burger np po ile po 50 zł ? Bo przecież restauracja prestiżowa max więc cena musi być adekwatna :D good luck ;)