[Dużo zdjęć] Szatkowali, tarli i deptali. Za nami wielkie kiszenie kapusty w Gogołowie

czwartek, 27.10.2022 20:49 1896 3

Poprzez kultywowanie dawnych obrzędów chcieli przybliżyć rytuał, który gromadził kiedyś całe rodziny, bliskich, znajomych i sąsiadów. O tym, jak dawniej przygotowywano kapustę na zimę, mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów w Gogołowie (gmina Świdnica).

 Wielkie kiszenie kapusty odbyło się w czwartek, 27 października w świetlicy w Gogołowie. Uczestnicy warsztatów spotkali się po to, aby wspólnie z innymi gospodyniami kisić kapustę: szatkowali, tarli marchewkę oraz zaprawiali. Ile gospodyń, tyle przepisów.

 Tradycją jest, że na Michała, od 23 września zaczynało się wielkie kiszenie kapusty po wszystkich wioskach. Jeden sąsiad pomagał drugiemu przy szatkowaniu, ponieważ była to bardzo ciężka praca, dzięki której mogli się spotkać, pobiesiadować, pośpiewać, zatańczyć i wspólnie się pobawić. Tak właśnie rodziła się tradycja kiszenia kapusty.

 

 

 Foto - M. Stuła

Przeczytaj komentarze (3)

Komentarze (3)

piątek, 28.10.2022 15:09
A gwiazdy Lutomskie jak zwykle wszędzie muszą być,czas już zejść...
Tunia piątek, 28.10.2022 10:37
Fascynujące
piątek, 28.10.2022 09:48
Czy tych kudeł naprawdę nie można zakryć czepkiem czy jakąś