[FOTO] Wrześniowy Targ Ziemi w wyjątkowej odsłonie. Tarnawę odwiedziły tłumy miłośników zdrowej żywności

dzisiaj, 3 godz temu 352 0

Tradycyjnie w pierwszą niedzielę miesiąca w Ekologicznym Gospodarstwie Państwa Ożgów w Tarnawie zorganizowano Targ Ziemi. To miejsce, gdzie nabyć można świeże, ekologiczne produkty prosto od lokalnych dostawców. Na bogato zastawionych stoiskach można znaleźć sery, przetwory, wypieki, rękodzieło, miody, produkty mączne i wiele, wiele innych. Kolejny Targ Ziemi zaplanowano na niedzielę, 6 października.

Wrześniowej odsłonie targu nadano wyjątkowy charakter, wprowadzając elementy inspirowane Ajurwedą – starożytną indyjską nauką o zdrowiu i harmonii. Już od godziny 11.00 odwiedzający mogli przespacerować się między stoiskami czy zrelaksować się w strefie odpoczynku. Nie zabrakło atrakcji dla dzieci - miniaturowego domku, trampoliny czy boiska do badmintona.

LISTA WYSTAWCÓW:

- Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne Ożga - młode ziemniaczki, które tak kochacie, mąka ze starej odmiany pszenicy Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka orkiszowa, żytnia i inne jak i kaszka manna, TOFU i "mleko sojowe", makaron z ostki w kilku odsłonach,
- Papa Weed konopne herbaty
- Jola i jej przepyszne pierogi w kilku odsłonach
- Octy owocowe, a z nimi humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego,
- Jira Ceramics i jej przepiękne rękodzieło
- Anki cuda Wianki- Wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
- Bery decor - lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
- Perłowe sploty- makramy,
- Browar Łażany,
- Dolnośląski Mazur- Katarzyna Puszcz-Mazur - OLEJ SŁONECZNIKOWY, OLEJ RZEPAKOWY, OLEJE Z DODATKIEM ZIÓŁ, CZOSNKIEM I PAPRYKĄ,
- Pyszna Zofia - chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
- Pasieka Gołaszyce - miód od Łukasza, zdrowa słodycz, obłędna chałwa
- Robótki Karolka- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
- Z Natury Lepsze- Mydlarnia- Mydlarnia - kosmetyki z natury, mydło kozie!
- Serowarnia Strużańska - nabiał owczy wszelaki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki- wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa plus
- Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
- KUCHNIA domowa - Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
- Lawenda Podolin,
- Wańczykówka - nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie - chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
- Jagodowe pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy
- Ziołowe Pola- kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
- Eko-Ar Przetwory z Aronii,
- Bio Jabłko- ekologiczne soki i przetwory,
- Pasieka Spod Ślęży- Krzysztof Staryszak,
- Ostre Sztosy- diabelnie ostre sosy,
- Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
- Malinowy sad- ekologiczne gospodarstwo spod Sobótki, przetwory owocowe, soki malinowe,
- Polna.ja- biżuteria z suszonymi kwiatami zalana żywicą
- Maści przeciwbólowe Magdaleny
- Marta Dul i jej doskonałe hydrolaty
- Długo wyczekiwane  Masło klarowane Ghee
- Pomidorowy Zakątek z pierwszymi pomidorami
- Piekarnia Po wsze dni z chlebem z Ostki i innymi cudami również bezglutenowymi
- Lawendowa Sowa z różnościami z lawendy i nie tylko
- Winnica Świdnicka i grona zamknięte w butelce
- Warzywa z "Siedliska Natury"
- Izabela z "Dziko i kwaśno" z niezwykłymi solami z dodatkiem ziół i nie tylko
- Ogrodnictwo Lipskie
- Ewelina z przepięknymi ozdobami głowy: opaski, spinki, ręcznie szyte gumki
- Produkty z Karkonowskiej Marki Lokalnej m.in przepyszne pstrągi wędzone i zamknięte w słoiku, opasty z papryki i inne łakocie
- Biżuteria "keskese" z miedzi, żywicy i plastrów miodu
- Dary Ziemi- Martyna Ożga- Magoch z olejkami eterycznymi, witalizujące ciało, duszę i przestrzeń, w której przebywamy.
- Biżuteria z kamieniami naturalnymi- Daniel Dul
- Torebki KaZy na każdą okazję
- Tradycyjne pierniki we szczelakich kształtach i formach, herbaty- Herbaciarnia Ziołowa
- Koło Gospodyń Wiejskich z przetworami na czele z Panią Basią
- Sernica Dolnośląska z przepysznymi owczymi serami dojrzewającymi
- Dominika i jej jeżyny oraz maliny z doliny
- Czarna Brzoza z kompozycjami kwiatowymi zamkniętymi w pudełku

/foto: doba.pl/

Dodaj komentarz

Komentarze (0)