Co proponuje nowe świdnickie bistro Pani Piada? Do wygrania vouchery [KONKURS]

poniedziałek, 2.12.2019 08:00 12223

Pani Piada otworzyła swoje drzwi 28 listopada tego roku i od razu przypadła świdniczanom do gustu. Miejsce dawnego Kebaba przy ul. Kotlarskiej 10 zastąpiło włoskie bistro Pani Piada  – radość właścicielek Gabi i Madi, które z dumą opowiadają o początkach powstania lokalu.

- Pomysł otworzenia mini restauracji zrodził się dawno temu – opowiada Magda Kindel. - Jedna z nas wiele lat mieszkała we Włoszech pracując m.in. w gastronomii serwującej piadinę. Druga natomiast od lat namawiała ją, aby otworzyła własny lokal, bo ma ku temu predyspozycje. W tym roku udało się! Postanowiłyśmy połączyć siły i tak powstała Pani Piada. Piada, to skrót od piadiny, na której opieramy  całe nasze  menu.

Lokal specjalizuje się w piadinie. Jest to rodzaj cienkiego placka z mąki pszennej, pieczonego na gorącym piecu. Danie pochodzi z regionu Emilia- Romagna w północnych Włoszech i jest tam prawdziwym przysmakiem. Piadinę podaje się na wiele sposobów, z różnego rodzaju nadzieniami warzywnymi lub mięsnymi. Także w formie dużego pieroga nafaszerowanego przed upieczeniem (crescione), czy też w postaci rotolo, czyli placka z wybranymi dodatkami, zawiniętego i zapieczonego na piecu. Wszystkie wersje można posmakować w Pani Piadzie. Jak zapewniają właścicielki ceny są na każdą kieszeń i można najeść się do syta za około 20 zł, a nawet mniej. Ciekawostką jest fakt, że posiłki serwowane są na jednorazowych, biodegradowalnych naczyniach.

- Naszym niewątpliwym atutem będzie także otwarta kuchnia, w której na oczach klienta przygotujemy zamówioną przez niego piadinę. I aby nasza piadina, także Polsce, smakowała tak dobrze, jak we Włoszech, będziemy sprowadzać z Włoch kluczowe produkty: mąkę, oliwę, a także oryginalne włoskie wędliny i sery. Da nam to gwarancję wyjątkowego smaku i wysokiej jakości przyrządzanych dań – dodaje Gabriela Połubińska.

SPRAWDŹ - MENU Pani Piady

UWAGA KONKURS!

Dla czytelników Doba.pl posiadamy 5 voucherów,  każdy wartości 20 zł. Aby je otrzymać wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Z  jakiej prowincji w północnych Włoszech pochodzi piadina? Na Wasze maile czekamy do 8.12 (niedziela) do godz. 22.00 pod adresem: konkursydsw@doba.pl. W temacie prosimy wpisać Pani Piada, a w treści oprócz odpowiedzi także swoje imię, nazwisko, miejscowość i numer telefonu. Ze zwycięzcami skontaktujemy się telefonicznie.

 

Pani Piada

ul. Kotlarska 10/1
58-100 Świdnica

Tel. 784 881 377

https://www.facebook.com/pani.piada/

 

 

 

ROZSTRZYGNIĘCIE

Dziękujemy za wszystkie nadesłane maile. Danie pochodzi z regionu Emilia- Romagna w północnych Włoszech.

Vouchery otrzymują: Agnieszka Kaźmierczyk, Agnieszka Strzelczyk, Małgorzata Miśta, Andrzej Siorek i Łukasz Płotecki.