[FOTO] Jak karmią w świdnickim szpitalu po uruchomieniu kuchni?

środa, 29.8.2018 13:13 18680 19

Codziennie wydawanych jest 1500 posiłków dla ok.300 pacjentów. Ich jakość i kaloryczność jest ściśle kontrolowana przez dietetyczkę zatrudnioną w szpitalu. Od czerwca pacjenci świdnickiego Latawca nie mogą narzekać już na jedzenie.

Wybudowanie własnej, niezależnej kuchni było podyktowane przede wszystkim troską o pacjentów. Zatrudniane przez nas firmy zewnętrzne, mówiąc oględnie, karmiły nie najlepiej. Dlatego wyszliśmy z założenia, że ich zdrowie jest najważniejsza a przyszpitalna kuchnia będzie rozwiązaniem optymalnym, choć nie najtańszym. Zdajemy sobie sprawę, że jakość żywienia wpływa bezpośrednio na proces leczenia - mówi dyrektor szpitala Latawiec, Grzegorz Kloc.

Wcześniej, jak nie ukrywa dyrektor, zdarzały się skargi na posiłki wydawane przez szpitalny personel.

- Teraz w zasadzie nie mamy już żadnych negatywnych opinii. Nie ukrywam, że podjęcie decyzji o wybudowaniu kuchni było podyktowane też kwestią bezpieczeństwa - podkreśla dyrektor i podaje konkretny przykład. - Usługi dla szpitala świadczyła firma z Wrocławia. Zanim jedzenie dojechało do Świdnicy, było już zimne. W momencie gdyby np. doszło do wypadku takiego auta lub jakichś przeszkód na drodze, nasi pacjenci zostaliby pozbawieni posiłków, a na to nie mogliśmy sobie pozwolić.

Obecnie chorzy otrzymują 5 posiłków a nie jak było dotychczas 3: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Rozpisywane są także specjalne diety m.in. cukrzycowa, wątrobowa, czy lekkostrawna. Kaloryczność jadłospisu ustalono na podstawie wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia i jest on ściśle kontrolowany przez zatrudnioną przez szpital dietetyczkę. Kuchnia przechodzi także rozmaite kontrole, w tym te przeprowadzane przez sanepid. Całość prowadzi zewnętrzna firma wyłoniona w przetargu. 

- Najważniejsze jest to, że nie mamy już skarg od pacjentów, więc cel został osiągnięty - przyznaje dyrektor Kloc.

 

Przeczytaj komentarze (19)

Komentarze (19)

PACJENTKA czwartek, 30.08.2018 16:05
TRZY POSILKI NIE NAJLEPSZEJ ...
pacjent czwartek, 30.08.2018 13:00
Wcale nie są lepsze.
Olga czwartek, 30.08.2018 07:51
Brawo!!! Malkontentów do Gesslerowej.... czlowiek zlosliwy sam z siebie nie...
środa, 29.08.2018 15:01
Spędziłam w szpitalu 4 dni. Podawano 3 posiłki, chyba, że...
K środa, 29.08.2018 15:20
5 posiłkow jest dla pacjentów na diecie cukrzycowej
Kama środa, 29.08.2018 23:44
A powinno ich być 7 Sniadanie Drugie sniadanie Obiad dwudaniowy Przekąska/podwieczorek Kol
acjaiKolacja i Tzw...
Gosia środa, 29.08.2018 21:12
Miałam okazję rekrutować pracowników do szpitalnej kuchni. Widziałam cały "zgiełk"...
Mama środa, 29.08.2018 14:39
Jak teraz smakują lepiej to boje się pomyśleć ci było...
Ona środa, 29.08.2018 15:19
Ja tez ostatnio bylam i uważam ze posiłki są smaczne....
środa, 29.08.2018 18:49
Nie wiem czy to jest ...
środa, 29.08.2018 13:23
Sniadanie drugie sniadanie obiad i kolacja to 4 posilki a...
m. środa, 29.08.2018 13:30
o tym samym pomyślałam...
środa, 29.08.2018 13:40
Podwieczorek
Gg środa, 29.08.2018 13:40
A podwieczorek? Naucz się czytać ze zrozumieniem.
środa, 29.08.2018 13:44
Musieli edytować tekst, bo było napisane: "śniadanie, drugie śniadanie, obiad...
Szycha środa, 29.08.2018 14:49
Ha, a nie pomyśleliście, że te 5 posiłków dla 300...
Pat środa, 29.08.2018 14:47
Kilka tygodni temu leżałam w szpitalu i miałam tylko 3...
tomek środa, 29.08.2018 14:29
To jeszcze wymiana części personelu na bardziej kompetentny, kulturalny, empatyczny ... po prostu ludzki i będzie pięknie.
środa, 29.08.2018 13:41
To prawda posiłki teraz smakują o wiele lepiej. Brawo dyrektorze!