„Nie marnuję żywności”. Stwórz danie, a przepis i zdjęcia wyślij

piątek, 19.2.2021 12:40 319 0

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”, którego celem jest zachęcenie do wdrożenia idei niemarnowania żywności oraz kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem produktów, które pozostały z poprzednich posiłków czy zakupów.

Stwórzcie wyjątkowe danie z resztek, a przepis wraz ze zdjęciami lub filmami przyślijcie do nas. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.

Każdego roku na całym świecie wyrzuca się tony pełnowartościowej żywności, podczas gdy miliardy ludzi umierają na skutek niedożywienia. To niewątpliwie ogromny problem społeczny, ekologiczny i ekonomiczny, dostrzegalny na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Czas to zmienić i zastanowić się co my sami, we własnym domu możemy zrobić, by ograniczyć marnowanie żywności i tym samym przyczynić się do ochrony naszej planety.

Zero waste w kuchni nie jest nową ideą. W ten sposób gotowały już nasze mamy i babcie. Któż z nas nie pamięta smaku poniedziałkowej zupy pomidorowej, która powstała na bazie niedzielnego rosołu. Czy pamiętacie smak zapiekanki z resztek kiełbasy, makaronu i warzyw? Pomysłów na dania z wykorzystaniem pełnowartościowych resztek jest wiele. Wystarczy odrobina kreatywności, a efekt może przerosnąć nasze najśmielsze oczekiwania. Twórzcie nowe smaki i formy, komponujcie z resztek pełnowartościowe dania.

W konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich, Gospodarstwa Domowe, społeczności lokalne obszarów wiejskich (świetlice, Gminne Ośrodki Kultury, Kluby), szkoły gastronomiczne i branżowe. Zgłoszenie konkursowe powinno być przysłane drogą elektroniczną na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl od 17.02. 2021r. do 24.03.2021r.

Szczegółowe informacje oraz Regulamin Konkursu są dostępne na stronie: www.nikidw.edu.pl

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)