Przepis na babę wielkanocną polecają seniorki z Klubu ABC Seniora w Bystrzycy Dolnej

piątek, 15.4.2022 16:40 1006 0

Wśród wielu potraw przygotowywanych na Wielkanoc, na stole obowiązkowo musi znaleźć się baba wielkanocna. Samo określenie wzięło się stąd, że kształtem przypomina kolistą spódnicę, jaką w sytuacjach odświętnych nosiły na wsiach starsze kobiety. Dodać należy, że zwyczaj pieczenia bab wielkanocnych trafił do nas m.in. z Litwy . Dziś sprawdzonym przepisem na to wielkanocne ciasto dzielą się nasze gospodynie z Klubu ABC Seniora.

 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 200 g masła lub oleju roślinnego
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru (180 g)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 WYKONANIE: Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą. Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło roztopić (olej delikatnie podgrzać w kąpieli). Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę z cytryny, odstawić. Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę.

W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii. Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować). Do ciasta wlać masło lub olej i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).  Smacznego!

foto - UG Świdnica

Dodaj komentarz

Komentarze (0)