Oktoberfest w Świdnicy? Niemożliwe? A jednak…ROZSTRZYGNIĘCIE

czwartek, 1.1.1970 01:00 5788

Na Oktoberfest (z niem. święto październikowe lub festyn październikowy), czyli dożynki chmielne w Świdnicy zaprasza restauracja Baszta Świdnicka, w której na nowo zagościła najlepsza kuchnia i dobry smak!

Jest to nowa odsłona restauracji, w której królują smaki dawnego Dolnego Śląska będące rezultatem bogatej tradycji i urozmaiconego dziedzictwa kulturowego kształtowanego przez różne nacje. Nowa Baszta Świdnicka to kuchnia, w której kultywuje się tradycje kuchni niemieckiej i innych mniejszości narodowych  zamieszkujących Dolny Śląsk.

Bo na przykład takie placki ziemniaczane, nie są przecież typowo polską specjalnością – znane są m.in. na Węgrzech, na Słowacji, w Czechach, Niemczech  i to w wielu różnych odmianach. Placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonej kapusty to przysmak w Bawarii. Kiszona kapusta znacząco wpływa na smak placków, dlatego jedzenie ich na słodko odpada z oczywistych przyczyn. Świetnie natomiast smakują z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem i w takiej właśnie formie podawane są w Baszcie Świdnickiej.

Jeśli chcecie spróbować oryginalnej Kartoffelsalat, Obazty, czy Kartoflanki Berlińskiej,  albo sprawdzić jak smakują tyrolskie bułeczki Buchteln, wypełniane domowym dżemem morelowym lub jagodowym albo Apfelstrudel podawany na ciepło z lodami, skierujcie swoje kroki na ul. Basztową 2 w Świdnicy. Buchteln występują w kuchni niemieckiej, austriackiej i węgierskiej. Na Węgrzech mówi się na te bułeczki Bukta, a w Bawarii Rohrnudeln. Najbardziej znane austriackie Buchteln serwowane są w Café Hawelka w Wiedniu, gdzie przygotowywane zgodnie z wieloletnią rodzinną recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie, stały się specjalnością kawiarni.

O charakterze i rodzaju restauracji dużo może powiedzieć browar, który wybrali właściciele. Bergquell Pilsner to naczelny pils browaru Bergquell Brauerei Löbau, który gwarantuje obfitą piankę, drobne pęcherzyki porządnie nagazowane, słodowo-chmielowy zapach, lekko słodową słodkość i uczucie bardzo fajnej goryczki na koniec.

Jednak Baszta Świdnicka to nie tylko dobre napitki i dobra kuchnia – to także imprezy okolicznościowe w dwóch salach, wystawnej freskowej i dziennej restauracyjnej.  Restauracja organizuje niezapominane imprezy okolicznościowe zarówno rodzinne, jak i firmowe, w czasie których zapewnia perfekcyjny wystój, starannie skomponowane menu oraz profesjonalną obsługę.
Na uwagę zasługują także imprezy rodzinne. Chrzciny w przyjaznej atmosferze, komunie z najbliższymi, wzruszające jubileusze – te i inne okazje sprzyjają spotkaniom przy wspólnym stole i pozwalają zacieśnić więzy między dawno niewidzianymi osobami.

Uwaga! Informacja dla zapracowanych i nie tylko. Od poniedziałku do piątku w ofercie restauracji znajdą Państwo także zestawy obiadowe, dwudaniowe w cenie 14 zł.

KONKURS!

Na swoim fanpage Baszta Świdnicka przedstawia kulisy swojej kuchni stąd też nasze pytanie konkursowe: OBAZTA, wiecie co to? Obazta (także niem.: Obatzter, Obatzda, angemachter Camembert, po bawarsku: Obaatzda).

Na odpowiedzi pod adresem: konkursydsw@doba.pl czekamy do 28.09.2015 do godz. 22.00

Do wygrania mamy 5 voucherów, każdy wartości 40 PLN, do wykorzystania w Baszcie Świdnickiej.
W temacie maila prosimy wpisać Baszta, a w treści imię , nazwisko, miejscowość i numer telefonu.

 


Restauracja BASZTA ŚWIDNICKA

Świdnica, ul. Basztowa 2

Tel. 506 832 205

https://www.facebook.com/Baszta-%C5%9Bwidnicka-1473447222953429/timeline/

 

 

 

 

ROZSTRZYGNIĘCIE

Obazta to pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Pasta sporządzana jest z rozgniatanego sera Camembert z dodatkiem masła i cebuli.Cieszy nas zainteresowanie konkursem. Vouchery otrzymują: Zenon Kowalski, Katarzyna Simon, Wiesław Pawlic, Mateusz Wiktor, Ewelina Filipowska.