Ruszył nowy sklep w „Dyniowym Zakątku”

piątek, 19.2.2021 08:00 8450

A może to by się sprzedało? – To pytanie zapoczątkowało „Dyniowy Zakątek” , biznes Asi i Michała, którzy uprawą i obróbką dyni zajmują się już ponad 15 lat. Początkowo przygotowywali dynię jako półprodukt na zlecenie przetwórni, aż do chwili kiedy jeden z gości, zajadając się potrawami z dyni przygotowanymi przez Asię uznał, że skoro są takie smaczne, a przy okazji zdrowe, to może inni byliby gotowi za nie zapłacić? 

Dzisiaj, dzięki pasji i zaangażowaniu Michała oraz umiejętnościom Asi smakosze i fani zdrowego odżywiania mają do dyspozycji wiele wyjątkowych przetworów z dyni. Króluje tutaj dynia w przeróżnych odsłonach:  pasty, przeciery, pasztety, musy, octy i oliwy.  Warto podkreślić, że dyniowe produkty nie zawierają konserwantów, są wykonane własnoręcznie przez Asię i mają krótki termin przydatności do spożycia.

W „Dyniowym zakątku” wytwarzane są: dżemy, musy, konfitury dyniowe, pasty, humusy, smalczyki dyniowe, pasztety dyniowe z różnymi dodatkami, soki i syropy dyniowe, ketchupy, paprykarze, sosy dyniowe, olej z pestek dyni, ciasta, ciasteczka, serniki, buchty, bułeczki dyniowe, czekolada z pestkami dyni bez mleka i cukru, masełko dyniowe, pestki dyniowe prażone oraz naturalne, chutneye dyniowe itp.

- Dotychczas nasze produkty można było kupić tylko na targach rolnych, na które często jeździmy – mówi Michał Starak, właściciel „Dyniowego Zakątka”. - Jesteśmy obecni  we Wrocławiu, Jaworze, Świdnicy, Kraskowie, Polanicy-Zdroju, ale właściwie bywamy na wszystkich większych imprezach  rolnych i ekologicznych na terenie Dolnego Śląska. Cieszymy się, że od tego roku można nas odwiedzać także w nowo wyremontowanym sklepie w Olszanach, do którego wszystkich bardzo serdecznie zapraszam. Czekamy w każdy poniedziałek od godz. 14 do 19. Nosimy się także z zamiarem uruchomienia sklepu w piątki od godz. 15 do 19.

„Dyniowy Zakątek” to laureat wielu prestiżowych nagród. Zajął m.in  2. miejsce w 20. edycji ogólnopolskiego konkursu „Sposób na Sukces” i  2. miejsce w Sudeckich Kryształach za najlepszy produkt regionalny.

 - Nasze produkty są unikalne od początku do końca – dodaje Joanna Starak. - Jest to bardzo ciężka praca, począwszy od wiosny kiedy wrzucamy pestkę do pola, potem przychodzimy i ją pielęgnujemy, później rośnie nam piękny owoc dyni, którą zbieramy, obieramy, aż do momentu kiedy znajduje się ona w naszych słoiczkach. Wszystko robimy ręcznie według naszych receptur i naszego smaku. Bardzo cieszę się, że nasze produkty smakuj tak wielu ludziom, to mnie motywuje do dalszej pracy. 

Zachęcamy Państwa do odwiedzin tego magicznego miejsca na mapie produktów regionalnych. „Dyniowy Zakątek” to nie tylko przetwory z dyni, ale także inne zdrowe i ciekawe produkty rolne m.in. sery krowie, kozie i owcze. 

WIĘCEJ INFORMACJI NA FB - DYNIOWY ZAKĄTEK

DYNIOWY ZAKĄTEK

Olszany 171

58-150 Strzegom

Tel. 514 497 706