Warsztaty kulinarne z szefem kuchni

środa, 8.10.2014 12:28 3436 0

2 października uczniowie klasy II i III Technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Zbyszka Koźlika – szefa kuchni hotelu Park Plaza we Wrocławiu. Wspólne gotowanie z udziałem profesjonalisty możliwe było dzięki współpracy szkoły z Terenowym Oddziałem Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.

Zajęcia rozpoczęły się charakterystyką ekologiczny produktów lokalnych Dolnego Śląska. Młodzież miała możliwość poznać smak i walory przypraw i produktów lokalnych producentów.

Uczniowie w trakcie warsztatów pod czujnym okiem Pana Koźlika sporządzili:

  1. Tartę z dyni i sera ślubowskiego na sałacie z malinowo-jabłkowym winegret te

  2. Jesiotra milickiego z borowikami na kapuście ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

  3. Górkę cielęcą na musie z selera i jabłka podawaną z komosą ryżową i dynią

  4. Zupę pokrzywową z orzechami i jajkiem zielononóżki

Po przygotowaniu potraw uczniowie uczestniczyli w ich zdobieniu i ekspedycji. Warsztaty były wielką przygodą kulinarną uczniów. Na długo w ich pamięci pozostaną nowe smaki i specjały kuchni Dolnego śląska, które mieli możliwość poznać na tegorocznych warsztatach.

 

Monika Kołakowska

Kierownik Praktycznej nauki Zawodu

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)