Warsztaty kulinarne z szefem kuchni
2 października uczniowie klasy II i III Technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Zbyszka Koźlika – szefa kuchni hotelu Park Plaza we Wrocławiu. Wspólne gotowanie z udziałem profesjonalisty możliwe było dzięki współpracy szkoły z Terenowym Oddziałem Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Zajęcia rozpoczęły się charakterystyką ekologiczny produktów lokalnych Dolnego Śląska. Młodzież miała możliwość poznać smak i walory przypraw i produktów lokalnych producentów.
Uczniowie w trakcie warsztatów pod czujnym okiem Pana Koźlika sporządzili:
-
Tartę z dyni i sera ślubowskiego na sałacie z malinowo-jabłkowym winegret te
-
Jesiotra milickiego z borowikami na kapuście ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
-
Górkę cielęcą na musie z selera i jabłka podawaną z komosą ryżową i dynią
-
Zupę pokrzywową z orzechami i jajkiem zielononóżki
Po przygotowaniu potraw uczniowie uczestniczyli w ich zdobieniu i ekspedycji. Warsztaty były wielką przygodą kulinarną uczniów. Na długo w ich pamięci pozostaną nowe smaki i specjały kuchni Dolnego śląska, które mieli możliwość poznać na tegorocznych warsztatach.
Monika Kołakowska
Kierownik Praktycznej nauki Zawodu
Dodaj komentarz
Komentarze (0)