Dwudziestolecie od kuchni
Jak przed wojną wyglądał codzienny obiad polskiej rodziny?
Czym był przedwojenny street food?
POZNAJ KULINARNE OBLICZE PRZEDWOJENNEJ POLSKI
Ziemiański dworek, suto zastawiony stół i beztroscy biesiadnicy. Kulinarna rzeczywistość przedwojennej Polski często kojarzy się z takim obrazkiem. Tymczasem codzienność naszych prababek to raczej walka z niedostatkiem, targowi oszuści i niespełnione marzenia o cudownych wynalazkach epoki – lodówce i kuchence gazowej.
Na czym polegało fałszowanie żywności? Które ze znanych nam potraw królowały na polskich stołach jeszcze przed wojną? Aleksandra Zaprutko-Janicka pozwala nam zajrzeć do kuchni naszych prababek. Zobaczyć, jak wyglądało codzienne menu przeciętnej rodziny i jak pierwsze emancypantki łączyły pracę zawodową z prowadzeniem domu. Pokazuje domowe triki stosowane przed wojną przez miliony Polek.
O autorce:
Aleksandra Zaprutko-Janicka - historyczka i publicystka. Współzałożycielka portalu "Ciekawostki historyczne.pl". Autorka świetnie przyjętych: Okupacji od kuchni oraz Piękna bez konserwantów.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)