Jedz smacznie i zdrowo – kurczak z wolnego wybiegu

czwartek, 2.11.2023 12:59 1324

Białko stanowi ważny element posiłków. Niestety, mięso bardzo często zawiera niezdrowe substancje, takie jak konserwanty. Z tego powodu warto sięgnąć po kurczaka z wolnego wybiegu, czyli całkowicie zdrowy produkt, który jest pozbawiony szkodliwych składników!

Kurczak z certyfikatem

Kurczak z wolnego wybiegu to produkt ekologiczny, który posiada specjalny certyfikat. To cenny i zdrowy artykuł spożywczy, ponieważ zawiera sporo składników odżywczych, takich jak białko. Równocześnie takie mięso ma niewiele tłuszczu, w porównaniu np. do popularnej w Polsce wieprzowiny. Co ważne, kurczak z certyfikatem jest lekkostrawny, warto więc stosować go podczas diety lekkostrawnej, ale i odchudzającej. Produkt ten jest także wybierany przez sportowców. Ten rodzaj mięsa jest też najbardziej preferowany przez dzieci oraz osoby starsze.

Na czym polega hodowla kurczaka z wolnego wybiegu?

Kurczak z wolnego wybiegu ma wiele zalet, na co miało wpływ działanie hodowcy. Jak wygląda taka hodowla? Najpierw wybierana jest odpowiednia rasa kurczaków. Osoba zajmująca się hodowlą zwykle wybiera najstarsze odmiany tych zwierząt, ponieważ są one odporne na choroby i są przystosowane do spożywania pokarmu w warunkach naturalnych. Zwierze w takiej hodowli ma dostęp do dużej przestrzeni, gdzie może spacerować, biegać i rozprostowywać skrzydła. Karmione zaś jest wyłącznie zdrowym pożywieniem, otrzymuje regularnie świeżą wodę i może przebywać na słońcu, co jest ważne dla każdego żywego stworzenia. Zwierzęta w takich miejscach są karmione nie tylko wysokiej jakości paszą, ale i ziołami, owocami, ślimakami i dżdżownicami. Składniki te wspierają naturalne procesy trawienne kurczaków i dzięki temu mają one lepszą odporność.

Kurczak bez antybiotyków

Kurczak BIO to także kurczak bez antybiotyków. W hodowlach ekologicznych bowiem nie stosuje się żadnych preparatów tego typu, o ile nie ma takiej konieczności. Hodowcy jednak starają się temu zapobiec i dlatego wybierają do swoich gospodarstw wyłącznie te gatunki i odmiany zwierząt, które są najbardziej odporne na choroby. Tym sposobem zwierze przez całe życie może uniknąć antybiotyków, a mięso jest zdrowe i smaczniejsze dla człowieka.

Kurczak bez hormonów

Zaletą mięsa pochodzącego z ekologicznej hodowli jest również to, że nie posiada żadnych hormonów. Zwierzęta w takich miejscach nie otrzymują żadnych preparatów, które mają na celu przyspieszyć bądź zwiększyć wzrost. Kurczak bez hormonów jest karmiony tylko zdrowymi i naturalnymi paszami, dodatkami, takimi jak owoce czy dżdżownice, a także składnikami bogatymi w cenne składniki odżywcze. Co ważne, kurczak w ekologicznej hodowli nie otrzymuje także pożywienia GMO, czyli genetycznie modyfikowanego.

Dlaczego warto wybrać kurczaka z wolnego wybiegu?

Kurczaki pochodzące z wolnego wybiegu, czyli z ekologicznej hodowli, mają wiele zalet. Są bogate w cenne składniki odżywcze, które człowiek potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto taki kurczak nie otrzymuje ani hormonów, ani antybiotyków. Karmiony jest tylko naturalnymi paszami oraz pełnymi witamin i minerałów dodatkami. Ponadto tego typu mięso jest smaczne i zdrowe i smakuje osobom w każdym wieku. Niestety, tego typu produkty spożywcze nie tak łatwo znaleźć w domu. Kurczak bez antybiotyków z dostawą do domu można natomiast zamówić z internetowych sklepów ekologicznych.