Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przypomina zasady ochrony zdrowia i życia oraz zagrożenia wypadkowe w gospodarstwach rolnych
Przy hodowli zwierząt inwentarskich, w czasie karmienia, dojenia i zabiegów higienicznych często dochodzi do uderzeń, przygnieceń i pogryzień przez zwierzęta, a nawet stratowania ludzi. Podczas obsługi zwierząt odnotowywane są również upadki osób na zanieczyszczonych karmą lub odchodami korytarzach, a także uderzenia i przygniecenia przez urządzenia służące do przygotowywania karmy oraz upadające przedmioty.
Przyczyny wypadków
Z danych KRUS wynika, że rocznie wiele osób doznaje urazu podczas pracy ze zwierzętami, a kilka traci życie. Najczęstsze przyczyny niebezpiecznych zdarzeń to:
- reakcja zwierząt na nieznane bodźce i otoczenie (podejście do zwierząt bez uprzedzenia, hałas, ból, strach);
- narowistość i agresja zwierząt
- niewłaściwy sposób obsługi
- nieodpowiednie warunki bytowania (nadmierne zagęszczenie, brak dostępu do wody i paszy, oraz wybiegów)
- infrastruktura nieprzystosowana do profilu produkcji i obsady zwierząt (brak korytarzy paszowych, ogrodzeń, ciasnota)
- nieprawidłowe metody poskramiania
- wady konstrukcyjne budynków (niezabezpieczone otwory zrzutowe, studzienki i kanały gnojowe).
Należy pamiętać, że odpowiednie traktowanie zwierząt inwentarskich jest uregulowane prawnie. Powinno również być podyktowane względami etycznymi i praktycznymi. Zwierzęta poddane w mniejszym stopniu czynnikom stresogennym są zdrowsze i bardziej wydajne, a ich obsługa łatwiejsza i bezpieczniejsza.
Zapobieganie wypadkom
Podstawowe sposoby zapobiegania wypadkom przy pracy ze zwierzętami to zasada ograniczonego zaufania oraz wzmożona uwaga i koncentracja, nawet podczas wykonywania najprostszych czynności. Warto również posiąść umiejętność odczytywania reakcji zwierząt na różne bodźce, ponieważ pozwoli to na przewidywanie ich zachowań w konkretnych sytuacjach. Od pierwszych miesięcy życia zwierzęta powinny być przyzwyczajane do zmieniających się warunków otoczenia. Należy dążyć do kształtowania wzajemnych przyjaznych stosunków i zaufania do ludzi. Wszystkie czynności powinny być wykonywane spokojnie, ale w sposób zdecydowany. Istotna, dla zachowania własnego bezpieczeństwa, jest także znajomość „mowy ciała” zwierząt, która jest szczególnie wyrazista u koni. Mimika, wyraz oczu, postawa ciała i ruch umożliwiają bezgłośne porozumiewanie się koni między sobą. Wiele znaków ostrzegawczych jest odczytywanych nie tylko przez zwierzęta, lecz także przez większość ludzi. Nie wszyscy jednak ostrzeżenia respektują, a skutki takiej lekkomyślności nie są trudne do przewidzenia.
Jakich zasad higieny powinieneś przestrzegać
podczas pracy ze zwierzętami?
• wydziel, najlepiej w budynku inwentarskim, pomieszczenie,
w którym mógłbyś myć ręce, przebierać się i przechowywać
odzież roboczą;
• ze zwierzętami pracuj w odzieży przeznaczonej wyłącznie do tego celu - pamiętaj, że zwierzęta mogą źle reagować na intensywny zapach (np. perfumy, alkohol, środki ochrony roślin itp.);
• myj starannie ręce przed pracą i po jej zakończeniu;
• nie zapominaj o wymyciu rąk, wymienia i dojarki przed rozpoczęciem udoju - mleko łatwo zakazić, jest bowiem dobrą pożywką dla bakterii;
• dbaj o czystość pomieszczeń inwentarskich - co najmniej dwa razy w roku, wczesną wiosną i jesienią, gruntownie je oczyszczaj, maluj i odkażaj wapnem;
• wybiegi dla zwierząt, drogi na pastwisko, gnojownie lokalizuj poza podwórzem;
• jeśli kontaktujesz się z chorymi zwierzętami, szczególnie starannie dbaj o higienę osobistą – o chorobie natychmiast powiadom służby weterynaryjne;
• w razie stwierdzenia u zwierząt choroby zakaźnej, pracuj bezwzględnie w rękawicach ochronnych (np. gumowych), a w przypadku chorób przenoszonych drogą oddechową (np. gruźlicy, wąglika, gorączki Q) – pamiętaj o używaniu półmaski i okularów ochronnych;
• w przypadku stwierdzenia u zwierząt choroby zakaźnej, szczególnie starannie odkażaj pomieszczenia, wybiegi, urządzenia i sprzęt oraz odzież używaną przy ich obsłudze - usuwaj i odkażaj lub niszcz (pal) ściółkę z otoczenia chorych czy padłych zwierząt oraz resztki paszy;
• dopilnuj, aby wszystkie osoby, które kontaktowały się z chorymi zwierzętami lub produktami pochodzącymi od nich, np. mlekiem, mięsem, jajami, poddały się badaniom lekarskim;
• ze zwierzętami chorymi i padłymi postępuj zgodnie z zaleceniami służb weterynaryjnych.
Informacje o planowanych szkoleniach, pokazach i konkursach znajdują się na stronie:
www.wydarzenia-prewencyjne.krus.gov.pl.
Rolników i ich rodziny serdecznie zapraszamy do udziału w działaniach prewencyjnych KRUS oraz do korzystania z broszur, poradników, ulotek, filmów, artykułów prasowych
opublikowanych na stronie internetowej www.krus.gov.pl.
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego
PT Ząbkowice Śląskie
Informacje pochodzą z broszury prewencyjnej „Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich”, oraz broszury „ Dobre praktyki BHP w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich”, wydanych przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
UM Złoty St
Dodaj komentarz
Komentarze (0)