Sery Lutomierskie z Gór Sowich zapraszają na wycieczki i warsztaty
Sery Lutomierskie z Gór Sowich to jeden z kilku produktów regionalnych Ziemi Ząbkowickiej. Od ponad 10 lat panie Stanisława i Malwina Pasternak w swoim gospodarstwie, położonym we wsi Lutomierz, wyrabiają dwa rodzaje wiejskiego sera - podpuszczkowego młodego, niedojrzewającego oraz rzadko produkowanego w Polsce sera typu Ricotta. I mimo, że przepis jest owiany tajemnicą to panie zapraszają wszystkich chętnych na warsztaty warzenia sera.
Produkcja i sprzedaż serów z mleka krowiego najwyższej jakości to jedno. Panie często można spotkać na jarmarkach, targach i festiwalach, a ich produkty są dostępne w okolicznych restauracjach, a także na stoisku przy Centrum Handlowym Arena we Wrocławiu. Firma „Sery Lutomierskie” proponuje jednak coś więcej. Zaprasza wszystkich chętnych na warsztaty warzenia sera do swojego gospodarstwa. Goście mogą zapoznać się z pracą w serowarni, uczestniczyć w procesie przygotowania mleka, krojenia skrzepu oraz odciągania serwatki. Jest oczywiście również degustacja i zwiedzanie gospodarstwa.
- Uczestnicy wszystkimi zmysłami poznają pracę w serowarni, czują mleko, dotykają ziarno serowarskie, smakują wyrobów mlecznych, słyszą jak wyją krowy! Odpowiadamy na pytania: Jak powstaje dobry ser? Z czego wytwarza się masło? Co to jest maślanka? – zapraszają do siebie panie Pasternak.
Zaproszenie takie w czwartek 14 lipca 2016 r. przyjął wicestarosta ząbkowicki Mariusz Szpilarewicz, który pogratulował paniom pomysłu na produkt regionalny regionu oraz poinformował, iż powiat będzie wspierał takie produkty w każdy możliwy sposób, gdyż są one bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnych atrakcji Ziemi Ząbkowickiej.
Przeczytaj komentarze (2)
Komentarze (2)