Śląskie niebo w gębie w dawnym Frankenstein

poniedziałek, 9.3.2015 11:39 5944 2

Mnogość lokali gastronomicznych, karczm, kawiarni, winiarni – o takich Ząbkowicach sprzed II wojny światowej opowiadał Kamil Pawłowski w piątkowe popołudnie w Izbie Pamiątek Regionalnych.

- Przygotowywanie wykładu „Z dziejów ząbkowickiej gastronomii” było pracą iście detektywistyczną –mówił Kamil Pawłowski – To godziny ślęczenia w bibliotekach i przeglądanie gazet, kart dań, reklam i ogłoszeń.

Wynikiem tych poszukiwań była ciekawa prelekcja dotycząca punktów gastronomicznych w dawnym Frankensteinie. Kamil Pawłowski opowiedział o każdym z lokali, charakteryzując potrawy, specjalności lokali, przybliżył postaci właścicieli, omówił wygląd pomieszczeń. Wszystko zilustrował dawnymi widokówkami i zdjęciami.

Karczmy i restauracje  w przedwojennych Ząbkowicach były nie tylko miejscem, gdzie przybysz lub turysta posilał się w trakcie podróżny, ale przede wszystkim były to miejsca spotkań mieszkańców, wymiany poglądów, czy po prostu plotek.  Często w pomieszczeniach tych odbywały się zabawy, koncerty, a nawet grano w kręgle.

W lokalach takich jadano obiady (także abonamentowane), istniała nawet „izba śniadaniowa” w masarniach, gdzie raczono się wyrobami wędliniarskimi ze świeżym pieczywem. W ogóle, jak mówił Kamil Pawłowski, lubiano mięso, kiełbasy. W niektórych gospodach urządzano przyjęcia po świniobiciu. Pito oczywiście duże ilości piwa.

Prelegent nie zapomniał wspomnieć o ząbkowickich winiarniach i kawiarniach, gdzie delektowano się piernikami, ciastami, tortami, najlepszymi kawami i winami.

Po wykładzie można było spróbować najbardziej charakterystycznych potraw tamtych czasów, m.in. śląskie niebo w gębie. Całe spotkanie było tylko namiastką ciekawostek, które będzie można przeczytać o dawnych Ząbkowicach w przygotowywanej książce Kamila Pawłowskiego.

Przeczytaj komentarze (2)

Komentarze (2)

Jerzy Organiściak środa, 11.03.2015 09:14
Świetny wykład, świetne potrawy przygotowane przez pracowników Izby Pamiątek Regionalnych....
mieszkaniec poniedziałek, 09.03.2015 12:58
Może warto wykorzystać te lokalne potrawy do promocji miasta. Najbliższa okazja...