„Górna Półka Smaku” wraca z II sezonem – kulinarno-kryminalna podróż po Dolnym Śląsku

wczoraj, 22 godz temu 112 0

Premiera II sezonu programu „Górna Półka Smaku” już niebawem! Po sukcesie pierwszej serii, którą obejrzało 24 miliony widzów, duet pisarza Marka Krajewskiego i kucharza Orsona Hejnowicza ponownie wyrusza na kulinarno-kryminalny szlak. Tym razem podąża tropem smaków, legend oraz sekretów dolnośląskich zamków i pałaców. O szczegółach mówił dziś podczas konferencji prasowej marszałek Paweł Gancarz. 

- Po sukcesie pierwszej edycji Górnej Półki Smaku, która została wspaniale przyjęta przez widzów, nie mogliśmy podjąć innej decyzji jak tylko kontynuacja tego formatu. Serdecznie gratuluję i dziękuję całej ekipie bo wykonaliście fantastyczną pracę. Dolny Śląsk to piękno tradycji, piękno kultury, ale również piękno kulinariów które chcemy pokazywać jak najszerzej, bo są elementem naszej tożsamości – mówił Paweł Gancarz, Marszałek Województwa Dolnośląskiego. 

- Dolny Śląsk to nie tylko piękne i malownicze krajobrazy i bogata historia, ale także dziedzictwo kulinarne, które właśnie dzięki Górnej Półce Smaku możecie wszyscy Państwo odkrywać. W drugim sezonie zapraszamy w piękną podróż rozmaitych smaków i miejsc wartych zobaczenia – dodaje Natalia Gołąb, członkini zarządu województwa dolnośląskiego.  

Zamki, tajemnice i smak Dolnego Śląska

Czy kryminał i kuchnia mogą iść w parze? Na Dolnym Śląsku – jak najbardziej. Już 26 kwietnia na ekrany wraca program, który łączy regionalną historię, kulinarne dziedzictwo, kulturę i fabularną intrygę. „Górna Półka Smaku”, czyli podróż Marka Krajewskiego i Orsona Hejnowicza przez najbardziej malownicze zakątki regionu. Tym razem duet odwiedzi przede wszystkim dolnośląskie perły architektury: zamki i pałace, których na Dolnym Śląsku jest najwięcej w kraju, około 700. Widzowie wyruszą w podróż – od majestatycznego Zamku Książ, przez tajemniczy Zamek Czocha czy piastowski Zamek w Legnicy, po zakątki Pałacu Staniszów – każdy odcinek to opowieść, która… smakuje historią. 

- W naszym regionie mamy przepiękne miejsca i zabytki jednak równie ważna jest opowieść, która za nimi stoi. Któż lepiej przedstawi taką opowieść niż drużyna, w której są Marek Krajewski, Orson Hejnowicz i Justyna Woźniak. Serdecznie zapraszam do oglądania – zachęca Jarosław Rabczenko, członek zarządu województwa dolnośląskiego. 

Inspiracje na majówkę i letni wypoczynek

Widzowie poznają lokalnych producentów, równie intrygujących, jak opowiadane przez Marka Krajewskiego wątki kryminalne. Na planie pojawią się, m.in. Pierniki Wrocławskie, wypiekane według dawnych receptur czy ceramika bolesławiecka, w której każda misa to symbol rzemieślniczego kunsztu. W kuchni Orsona Hejnowicza zagości dziczyzna z okolic Gór Sowich, regionalne soki, miody, a nawet wyroby pochodzące z Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina – wszystko serwowane w najpiękniejszych wnętrzach regionu. Twórcy programu odwiedzą Zamek Grodziec, gdzie na szczycie wulkanu rozgrywa się opowieść o pradawnej recepturze przypraw, wspaniały Zamek Kliczków, a także Pałac Brunów, w którym lokalne sery zagrają główną rolę na talerzu. Przed nami majówka i szereg wydarzeń, także tych w dolnośląskich zamkach i pałacach. Odwiedzając je, z pewnością rozpieścimy nasze kubki smakowe, przeżyjemy niesamowite przygody, a przy tym wesprzemy lokalnych producentów. Przed nami moc inspiracji: do regionalnej lektury, wykorzystania zdrowych produktów we własnej kuchni czy wreszcie do podróży szlakiem, który wybitnie zaskakuje, ale i smakuje. 

- Autor kryminałów, pisarz, szuka inspiracji wszędzie i interesuje go wszystko, co może być literackim powabem. Muszę przyznać, że te powaby uaktywniały się nieustannie podczas pracy na planie Górnej Półki Smaku. Do tej pory malowałem rzeczywistość jedynie piórem, a tutaj zyskałem możliwość malowania żywym słowem i gestem. I za tę możliwość bardzo dziękuję – podsumowuje Marek Krajewski.

Dodaj komentarz

Komentarze (0)