Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym? Poradnik krok po kroku

dzisiaj, 4 godz temu

Ekspres przelewowy to jedno z najprostszych urządzeń do parzenia kawy, które zawdzięcza swoją popularność funkcjonalności i możliwości przygotowywania dużych ilości małej czarnej bez większego wysiłku. To idealne rozwiązanie dla osób, które lubią cieszyć się świeżą kawą przez cały poranek lub przyjmować gości z pełnym dzbankiem aromatycznego naparu. Jesteś jedną z nich i właśnie dołączyłeś do grona właścicieli ekspresu przelewowego? W takim razie mamy coś dla Ciebie – poradnik, dzięki któremu opanujesz do perfekcji sztukę przygotowywania aromatycznej kawy. Zaczynamy!

Sekret smacznej kawy? Wybór odpowiednich ziaren

Nawet najlepszy ekspres przelewowy nie zagwarantuje wyśmienitego smaku małej czarnej, jeśli nie zadbasz o jakość ziaren. W przypadku tego typu urządzeń idealnym wyborem jest kawa średnio mielona – drobniejsza może doprowadzić do zatkania filtra, podczas gdy zbyt duże kawałki uniemożliwią wydobycie maksymalnej głębi smaku. Do tego warto mielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. W tym celu koniecznie zaopatrz się w młynek ręczny lub elektryczny, który kupisz np. w Coffeedesk.

A jaką kawę wybrać?

  • Arabika – polecana miłośnikom delikatnego smaku i lekko kwasowych nut.
  • Robusta – gwarancja intensywnego, wyrazistego naparu.

Woda ma znaczenie!

Dla wielu osób może być to zaskoczeniem, ale woda ma ogromny wpływ na smak kawy. Dokładniej mówiąc – jej jakość. Jeśli masz możliwość, to używaj filtrowanej, mającej neutralny smak wody. Jeżeli będzie zbyt twarda, to nie tylko wpłynie negatywnie na małą czarną, ale także na stan ekspresu przelewowego, powodując szybsze osadzanie się kamienia.

Co więcej, zwróć również uwagę na ilość wody. Za optymalne proporcje uznaje się 6 g kawy (czubata łyżka stołowa) na każde 100 ml wody. W zależności od preferencji możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość zmielonych ziaren.

Przygotuj filtr i ekspres przelewowy do działania

Zazwyczaj ekspres przelewowy jest wyposażony w papierowe filtry jednokrotnego użytku, które umieszcza się w specjalnym koszyku na górze urządzenia. Jeżeli obawiasz się „papierowego” posmaku, możesz wcześniej przepłukać filtr gorącą wodą.

Przed zaparzeniem kawy upewnij się również, że dzbanek jest czysty, a zbiornik na wodę napełniony. Wsyp odpowiednią ilość kawy do filtra, a następnie… włącz ekspres przelewowy, który zajmie się całą resztą za Ciebie! Proces przygotowywania kawy polega na przepływie gorącej wody przez zmieloną kawę. Trwa on od 5 do 10 minut.

Serwowanie kawy – jak zrobić to dobrze?

Kawa z ekspresu przelewowego smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu, dlatego nie zwlekaj z jej podaniem. Jeśli urządzenie ma funkcję podgrzewania dzbanka, gotowy napój utrzyma swoją temperaturę przez dłuższy czas. Mimo to postaraj się unikać pozostawiania kawy na zbyt długi czas, ponieważ może nabrać gorzkiego posmaku.

A czym podawać kawę? Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Miłośnikom klasyki polecamy mleko lub śmietankę, fanom słodkości – syrop waniliowy lub brązowy cukier, podczas gdy prawdziwi smakosze powinni przetestować kawę z cynamonem lub aromatem migdałowym.