Lekkostrawny obiad – najlepsze przepisy

czwartek, 29.4.2021 09:10 4548

Lekkostrawny obiad to świetna alternatywa dla tradycyjnych posiłków goszczących na stałe w naszej diecie.

Tego typu dania lekkostrawne, w którym smażenie zastępujemy gotowaniem lub pieczeniem, bardzo skutecznie odciąża układ pokarmowy i niweluje problemy trawienne. To właśnie z tego powodu dieta oparta na lekkostrawnych daniach jest stosowana przez osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, a także pacjentów wracających do zdrowia po operacjach i zabiegach chirurgicznych. Jak przygotować smaczny lekkostrawny obiad?

Kurczak gotowany na parze – lekkostrawny obiad dla każdego

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 100 g masła
  • pęczek pietruszki
  • kasza pęczak
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Tak przygotowane piersi lekko nacinamy, tak aby powstała niewielka kieszeń (jeśli filet jest gruby, można go lekko rozbić tłuczkiem do mięsa). Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z masłem. Do każdej kieszonki w filecie wkładamy porcję masła wymieszanego z pietruszką. Spinamy wykałaczką.

Mięso oprószamy ziołami prowansalskimi i układamy na kratce przeznaczonej do gotowania na parze. Umieszczamy nad wrzącą kąpielą i gotujemy w ten sposób przez ok. 5 min z każdej strony. Tak przyrządzone lekkostrawne danie podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą pęczak. Smacznym dodatkiem do tej potrawy może być gotowana marchewka z groszkiem.

Gotowane pulpeciki – lekkostrawne danie dla smakoszy

Składniki:

  • 600 g cielęciny
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 grahamka
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Mięso mielimy, łączymy z bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku. Z mięsa formujemy niewielkie kulki i umieszczamy w garnku do gotowania na parze.

Bulion podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i zagotowujemy. Mąkę mieszamy z odrobiną mleka i ostrożnie dodajemy do wywaru. Ugotowane wcześniej pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowanym sosem.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 10 min. Ten pyszny lekkostrawny obiad świetnie dopełnią np. gotowane w mundurkach ziemniaki.

Lekkostrawna zupa brokułowa

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 por (biała część)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Udka kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy ok. 3 litrami wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Umyte warzywa wraz z porem kroimy i dodajemy do gotującego się mięsa.

Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy podzielony na różyczki brokuł. Całość doprawiamy i gotujemy przez chwilę. Następnie zupę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy z niej mięso, a wywar blendujemy. Zupę możemy podawać z podpieczonymi w piekarniku grzankami.