Mistrz Jaja - Wielkanocne Tradycje Kulinarne
W Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu odbył się kolejny konkurs kulinarny pn. “Mistrz Jaja – Wielkanocne Tradycje Kulinarne”. Już po raz szósty wybierano laureata tego zaszczytnego tytułu.
W sobotę, 1 kwietnia 2017 r. odbyła się 6. edycja konkursu kulinarnego pn. “Mistrz Jaja – Wielkanocne Tradycje Kulinarne”. Impreza poświęcona kultywowaniu tradycji Świąt Wielkiej Nocy, zorganizowana wraz z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, przyciągnęła rzeszę widzów. Oczywiście, jak zawsze przy tego typu imprezach, nie zabrakło czegoś dla ducha, a także dla ciała. Tegoroczne wielkanocne tradycje rozpoczęto występem dzieci i młodzieży z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz występem Zespołu Pieśni i Tańca Wałbrzych.
W tym czasie dzielnie pracowała komisja konkursowa w składzie: Barbara Szeligowska – PRW Wrocław, Halina Jaskóła – Miernik – prezes stowarzyszenia KGR oraz Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz, by wybrać Mistrza Jaja 2017 roku. Komisja miała ciężki „orzech do zgryzienia”, ale po degustacji ostatecznie postanowiła przyznać III miejsce pani Jadwidze Węglowskiej za schab dojrzewający Wielkanocą, II miejsce – panu Piotrowi Siwulko za tartę jajeczną na kruchym cieście, natomiast miejsce I zajęła pani Anna Sałapatek za półgęski z musem. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni bonami pieniężnymi. Po wręczeniu nagród widzowie udali się na parter, by degustować te cudowne wielkanocne dania.
źródło: CKiT w Walimiu
Dodaj komentarz
Komentarze (0)