Dbajmy o swoje życie i zdrowie!
Tlenek węgla zwany inaczej czadem jest bezwonnym gazem o silnych właściwościach toksycznych, zupełnie nie wyczuwalny przez zmysły człowieka w temperaturze pokojowej. Wdychanie nawet niewielkiej ilości CO może spowodować zatrucie, silny ból głowy, wymioty, zapadnięcie w śpiączkę a nawet zgon. Ponieważ rozpoczął się już sezon grzewczy i wiele osób dogrzewa mieszkania piecykami gazowymi, zagrożenie zatrucia tlenkiem węgla wzrasta. Oto kilka rad jak zabezpieczyć się przed śmiertelnym działaniem CO.
- Przyczyną zatrucia tlenkiem węgla jest zazwyczaj niewystarczająca drożność trzonów kominowych odprowadzających spaliny, niesprawność urządzeń grzewczych (piecyków, pieców), a ponadto w wyniku niedostatecznej wymiany powietrza w pomieszczeniach przez niesprawną wentylację.
- Regularnie przeprowadzaj kontrole techniczne piecyków, kuchenek gazowych itp. oraz szczelności przewodów kominowych. Stosuj się do poleceń techników, którzy sprawdzają te urządzenia i kominiarzy. Sprawdzaj czy w kominie jest dostateczny ciąg powietrza, jeśli nie, wezwij kominiarza.
- Wszelkie prace naprawcze, przeróbki, modernizacje i prace konserwacyjne przy urządzeniach na paliwo stałe, ciekłe i gazowe zleć osobom posiadającym odpowiednie kwalifikacje.
- Ciąg powietrza w wentylacji sprawdzisz najprościej za pomocą kartki papieru. Przyłóż ją do kratki wentylacyjnej - jeśli nic nie zakłóca wentylacji, kartka powinna przywrzeć do kratki. Pamiętaj, żeby nie zasłaniać niczym kratek wentylacyjnych.
- Wietrz systematycznie pomieszczenia, w których odbywa się proces spalania (kuchnie, łazienki wyposażone w piecyki gazowe). Najlepiej jednak nie uszczelniać tu okien. Niestety okna PCV mają tę wadę, że są zbyt szczelne, w związku z czym wymiana powietrza jest znacznie utrudniona.
- Nie dogrzewaj pomieszczeń, w których przebywasz z rodziną przenośnymi piecykami gazowymi, ani żadnymi urządzeniami, które nie posiadają atestu. Jeżeli nie masz pewności, zażądaj od sprzedającego okazania wystawionej przez producenta lub importera urządzenia, tzw. deklaracji zgodności - dokumentu zawierającego informacje o danych technicznych oraz przeznaczeniu i zakresie stosowania danego urządzenia.
- Kupuj jedynie nowoczesne bezpieczne urządzenia (kuchenki gazowe, przepływowe gazowe ogrzewacze wody) posiadające stosowne atesty, wyposażone w czujniki zabezpieczające przed zanikiem ciągu, czy nieuzasadnionym wypływem paliwa.
- Ponieważ tlenek węgla jest niewyczuwalny, zainwestuj w wykrywacz dymu, gazu i czadu. Koszt zamontowania takich czujek to 80 zł – 250 zł.
- Nie pozostawiaj bez nadzoru potraw na włączonej kuchence, czy ciasta w piekarniku. Po przygotowaniu sprawdź, czy na pewno kuchenka i piekarnik są wyłączone. Pilnuj także, aby dzieci nie bawiły się pokrętłami przy kuchence.
- Jeśli masz w łazience piecyk gazowy, na czas kąpieli uchyl lekko drzwi. W takim przypadku należy wstawić drzwi z kratką wentylacyjną u dołu.
- Jeśli od jakiegoś czasu masz duszności, ból i zawroty głowy, nudności, wymioty, oszołomienia, osłabienia, przyspieszenia czynności serca i oddychania bez konkretnej przyczyny, może być to sygnał, że w mieszkaniu gromadzi się CO. W takiej sytuacji należy natychmiast przewietrzyć mieszkanie i udaj się do lekarza.
Wielkimi krokami zbliża się zima a wraz z nią chłodne i mroźne dni. Ocieplane są domy, uszczelniane okna, bądź wymieniane na inne bardziej szczelne, a do ogrzewania pomieszczeń i budynków stosuje się różne systemy grzewcze wykorzystujące paliwo stałe (węgiel, koks, miał, drzewo itp.), ciekłe (różne oleje opałowe) gazowe (na gaz ziemny i płynny) i elektryczne systemy grzewcze. Wszystkie te systemy i urządzenia, jeżeli są prawidłowo wykonane, eksploatowane, sprawdzane i konserwowane nie powinny stanowić zagrożenia dla mieszkańców domów.
Jeśli zastosujemy się do wymienionych porad u kresu zimy z radością będziemy oczekiwać wiosny.
Oficer Prasowy
Komendanta Miejskiego Policji
w Wałbrzychu
st. asp. Joanna Żygłowicz
Komentarze (0)