Mistrz Jaja wyłoniony!
W minioną sobotę 6 kwietnia, w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, po raz kolejny wyłoniono Mistrza Jaja.
Wielkanocne Tradycje Kulinarne to wydarzenie, które na stałe gości w kalendarzu imprez gminy Walim. Na scenie wystąpiły dzieci i młodzież z PSP w Walimiu, następnie swój kunszt zaprezentował Zespół Pieśni i Tańca Jubilat że Świdnicy. Było pięknie, radośnie. Po części artystycznej, wszyscy przybyli mogli degustować dania uczestników konkursu kulinarnego.
W konkursie udział wzięło 9 wystawców: Karczma Rycerska, Agnieszka Jarachowska, Elżbieta Jarachowska, Marek Kapłon, Kamil Król oraz Tatiana Grzeszkiewicz z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Walimiu, Stanisława Skowrońska, Joanna Zacharsjka – Błaszczyk, Stanisława Ryl. Wystawcy zgłosili w sumie 18 potraw, dlatego komisja konkursowa w składzie – Barbara Szeligowska, Halina Jaskuła-Miernik oraz Paweł Brzozowski – nie miała łatwego zadania. Przyznano dwa wyróżnienia – pani Joannie Zacharskiej – Błaszczyk za Wielkanocny klops oraz pani Agnieszce Jarachowskiej za pasztet w cieście. Laureatami zostali – III miejsce – Karczma Rycerska za pasztet „Wielkanocne marzenie”, II miejsce – Marek Kapłon – za Pasztet z Gór Sowich. Mistrzem Jaja została pani Stanisława Ryl za zupę chrzanową.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, natomiast nagrodą dla publiczności była możliwość smakowania tych przepysznych potraw.
źródło: UG Walim
Komentarze (0)