"Mąka i woda" - pyszny chleb (i nie tylko) może upiec każdy!
"Mąka i woda" - od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa.
Sabina Francuz pokazuje jak krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Jak sama mówi:
"Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu.
Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce.
Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie".
W książce znajdują się przepisy m.in. na:
- superprosty chleb z ziemniakami
- bourekas
- placek śniadaniowy z czarnuszką
- wytrawną chałkę orkiszową z ziołami
- cebularze orkiszowe
- chaczapuri adżarskie
- brioszki
- precle jerozolimskie
- bajgle
- grecką pitę
- focaccię z solanką.
Chleb niejedno ma imię. Na całym świecie je się wypieki z lokalnych zbóż i choć w każdym rejonie wyglądają one nieco inaczej, łączą je niezwykły zapach i to, że stanowią podstawę wielu jadłospisów.
Ta książka udowadnia, że pyszny chleb może upiec każdy!
Premiera 15 września.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)