Co włożyć do wielkanocnego koszyka?
W polskiej tradycji potrawy przyjęło się święcić dopiero w XIV wieku. Chociaż pokarmy święcimy w Wielką Sobotę, spożyć je możemy dopiero podczas uroczystego śniadania w Niedzielę Wielkanocną. Koszyk, w którym zaniesiemy pokarmy do święcenia powinien być z wikliny, słomy lub sosnowych łubów i wyścielony białą serwetką, lub koronkami, udekorowany zielonymi gałązkami bukszpanu i mirtem. Współcześnie oczywiście dodaje się świeże kwiaty, puszyste kaczuszki, zajączki, kolorowe wstążki - nieco wbrew tradycji, ale kolorowo i dzieciom się podoba. Obecnie koszyki ze święconką nosimy do kościołów, ale jeszcze niedawno, zwłaszcza na wsi rozstawiano przed domami stoły nakryte białymi obrusami, wokół których gromadziły się rodziny z pełnymi koszykami, i czekały na księdza objeżdżającego swoją parafię, aby poświęcić pokarmy.
Co wkładamy do koszyka?
Baranka - dawniej formowanego z masła (lub ciasta) w specjalnych formach, później cukrowego i z chorągiewką z napisem Alleluja, obecnie często z czekolady - symbol umęczonego Chrystusa
Pisanki lub jajka - symbol życia. Przez 200 lat Kościół zakazywał święcenia jajek, gdyż traktowane były jako przedmioty o charakterze magicznym
Chleb - symbol ciała Chrystusa, gwarantuje pomyślność i dobrobyt
Chrzan - śniadanie wielkanocne w dawnych czasach rozpoczynało się od polizania chrzanu lub wypicia kieliszka wódki. Ma to przypominać o gorzkiej śmierci pojonego octem Chrystusa.
Sól - symbol trwałości oraz przymierza z Bogiem. Według dawnych wierzeń ma ona odstraszać złe moce
Wędlina i kiełbasa - symbol dostatku, zdrowia i płodności
Ciasto - najlepiej do koszyka włożyć kawałek wielkanocnej babki. Zwyczaj święcenia wielkanocnych wypieków istnieje od niedawna, ciasto ma być symbolem doskonałości
Komentarze (0)