Tłusty Czwartek
W kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty obchodzony jest jako Tłusty Czwartek i rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Najpopularniejsze w tym dniu potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Obecnie pączki nadziewa się słodkim nadzieniem: marmoladą, różą, ajerkoniakiem, czekoladą, toffi, masą kokosową i posypuje cukrem pudrem lub oblewa lukrem. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Była to bowiem ostatnia możliwość najedzenia sie do syta i kalorycznie przed długim okresem Wielkiego Postu.
Idealny pączek powinien być ręcznie wyrobiony, mieć złocistą. lekko przypieczoną skórkę i wyraźną obrączkę dookoła. Powinien być lekki jak puch i pachnieć tak, żeby nie można było się mu oprzeć.
Zgodnie z przesądem, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Niezależnie od wieku i tuszy jedzmy więc pączki! Oczywiscie z umiarem, choć dzisiaj możemy przymknąć oko na kalorie.
Przeczytaj komentarze (1)
Komentarze (1)