Młyn Hilberta otworzył sezon turystyczny 2025

wczoraj, 18 godz temu 311 1

Z okazji Światowego Dnia Mąki w czwartek, 20 marca, uroczyście otwarto nowy sezon turystyczny w Młynie Hilberta w Dzierżoniowie. Zaś w piątek, 21 marca, do młyna zawitały dzieci ze szkół i z przedszkoli z Dzierżoniowa i okolic. Uczciły Dzień Wagarowicza zabawami z ziarnami i mąką. A przed nami – w sobotę i niedzielę 22-23 marca – Mączny Weekend.

Zaproszeni do Młyna Hilberta goście w czwartek wysłuchali kierowniczki obiektu, Karoliny Osińskiej-Marcińczyk, Katarzyny Szczerbińskiej-Tercjak, dyrektorki Muzeum Kolejnictwa w Jaworzynie Śląskiej (sztandarowego muzeum Fundacji Ochrony Dziedzictwa Przemysłowego Śląska, która od 2016 r. opiekuje się Młynem Hilberta), a także przewodnika – byłego pracownika młyna – Mieczysława Rzepisko.

Następnego dnia sezon został otwarty przez przedszkolaki i uczniów. Młodzi ludzie dowiedzieli się wiele o historii młyna, zwiedzili go, ale też brali udział w mistrzostwach „Kopciuszek” i mącznych warsztatach. Takie warsztaty są zaplanowane też dla dzieci podczas Mącznego Weekendu.

W sobotę i niedzielę odwiedzający będą mogli zgłębić tajniki młynarstwa, dowiedzieć się, jak powstaje mąka i jakie są różnice między poszczególnymi rodzajami ziaren. Dla najmłodszych przygotowano mączne warsztaty, podczas których każde dziecko własnoręcznie stworzy ozdobę lub zabawkę – idealną pamiątkę z wizyty w młynie..

Mączny Weekend – godziny wydarzenia:
* sobota, 22 marca – 11:00-17:00
* niedziela, 23 marca – 11:00-17:00

Wejścia z przewodnikiem o godzinach: 11:00, 13:00, 15:00. Po zwiedzaniu mączne warsztaty. Ważne! Udział w warsztatach jest bezpłatny w ramach biletu wstępu, jednak obowiązuje rejestracja uczestników. Jest jeszcze sporo miejsc na sobotę, na godz. 13.00 i pojedyncze miejsca na pozostałe godziny. Zapisz dziecko tutaj: formularz rejestracyjny.

 

 

Przeczytaj komentarze (1)

Komentarze (1)

oko dzisiaj, 2 godz temu
Taki młyn jeden z większych w kraju zamknięty zrobili sobie...