Wrażenia z CORK

czwartek, 21.5.2015 14:22 2705 0

Minął trzeci tydzień pobytu uczniów Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości w Irlandii, w której przebywają w ramach projektu „Europejskie Kłodzko” realizowanego w programie ERASMUS+.

Młodzież nie narzeka na brak pracy. Uczniowie technikum ekonomicznego pracują w firmach takich, jak: Partnership International, Secret Recipe, Mercy Hospital, Jo Maloney oraz Keary BMW. Uczniowie technikum hotelarskiego są zatrudnieni w Oriel House, The River Lee, The Ambassador Hotel, The Maldron Hotel, a uczniowie technikum obsługi turystycznej w The Hayfield Manor, Falcon Travel oraz Cork Airport Hotel.

Po tygodniu ciężkiej pracy grupa odbywa sobotnie wycieczki po zielonej wyspie, a także zwiedza miasto, w którym przebywa. Poniżej wrażenia i opinie kilkorga spośród nich, a także kilka fotografii z miejsc ich pracy.

„Piszę, aby zapewnić że jestem bardzo zadowolona z miejsca pracy i ogólnie z całego wyjazdu. Zakwaterowanie jest w porządku. W pracy dostaję odpowiedzialne, ciekawe zadania. Moje stanowisko pracy jest dobrze dopasowane do mojego zawodu. Atmosfera w pracy jest przyjemna. Nauczyłam się wielu nowych i przydatnych w biurze rzeczy. Partership International dobrze o nas dba i natychmiast reaguje, gdy prosimy o pomoc. Miasto jest cudowne, a zapewnione wycieczki zachwycające. Miałam nawet możliwość zamoczyć stopy w Atlantyku, o czym marzyłam od długiego czasu. Ogólnie super!”
Abigail Bliźniuk – technik ekonomista

Pracuję w czterogwiazdkowym hotelu The Ambassador Hotel, który jest to bardzo eleganckim miejscem. Moja praca to – ogólnie mówiąc – „housekeeping”. Personel jest sympatyczny. Każdego dnia w pracy mówię wyłącznie po angielsku i dogaduję się ze wszystkimi pracownikami, co bardzo ułatwia mi pracę.”
Michał Sutowski – technik hotelarstwa

„Pracuję w Cork Airport Hotel. Przez pierwsze 2 dni pracowałam jako sekretarka i głównie zajmowałam się znajdowaniem opinii na temat Hotelu i wysyłaniem ich do pani „manager”. W drugi dzień mojej pracy poprosiłam szefową o zmianę mojego miejsca pracy i ten tydzień pracowałam jako kelnerka. W przyszłym tygodniu będę pracować jako pokojowa. Na co dzień mówię po angielsku i myślę, że bez umiejętności posługiwania się językiem nie można pracować w tutejszej restauracji. Wszystko jest w porządku.”
Urszula Wojtas – technik hotelarstwa

„Pracuję w biurze podróży Falcon Travel, gdzie uczę się obsługi programów używanych w biurze oraz obsługuję klientów indywidualnych. Angielskim posługuję się non stop. Ogółem wyjazd jest jak na razie całkiem w porządku.”
Samuel Furgała – technik obsługi turystycznej
 

KSP

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Nowy wątek