Susz i inne produkty lokalne
Puszyste gofry, suszone rośliny, świeże maliny, produkty na bazie miodu naturalnego. To wszystko można było zobaczyć podczas Dożynek wiejskich w Ścinawce Dolnej, które zorganizowane zostały 17 września.
Ta miejscowość - podobnie jak wiele innych w gminie Radków – niezależnie od gminnego organizuje swoje święto plonów, przede wszystkim jako sposobność do spotkania się i wspólnej zabawy mieszkańców. Tym razem połączone zostało ono z prezentacją produktów, które stały się miejscową specyfiką.
Wystawców nie było wielu, niemniej było przy czym się zatrzymać. Panie z Suszyny wystawiły susz i pokazały, jakie kompozycje można z niego wykonać. Okazuje się, że zasuszyć można niemal wszystko: warzywa, owoce i in. i wykorzystać prawie do wszystkiego: w kuchni, do dekoracji, a nawet do kąpieli.
- A to nasz nowy produkt – mówi Beata Reszka, pokazując na słoiczki, w których warstwa po warstwie usypane są sól i mieszanka z suszonych roślin.
Ścinawka Dolna znana jest z gofrów, które panie z Koła Gospodyń Wiejskich pieką przy każdej okazji, a które cenią sobie nie tylko dzieci. Na pytanie, w czym tkwi ich wyjątkowość, Małgorzata Śliwińska, Danuta Steliga i Maria Kubik mówią, że na pewno w cieście. Proporcje się zmieniają, ale zawsze są: woda mineralna gazowana, masło i pięć jajek na porcję.
Na innym stole wystawione zostały ręczne serwety i ozdoby z masy papierowej, wykonane przez Agnieszkę Kubik, Józefę Siwek i Danutę Proszek. Natomiast sołtys Bogusław Proszek jest pszczelarzem i robi produkty na bazie miodu, co również zaprezentował podczas sobotniej imprezy. W Ścinawce Dolnej nie brakuje też plantacji malin, krzewów owocujących o tej porze roku, dzięki czemu można było spróbować świeżych owoców.
Prezentacja w jednym miejscu tych produktów pokazała, jak aktywne i twórcze są wiejskie środowiska w Gminie Radków, jak duży i z pewnością nie do końca wykorzystany potencjał się w nich kryje.
Przeczytaj komentarze (1)
Komentarze (1)