Na kłodzkiej Twierdzy ustanowiono rekord Guinnessa
22 kucharzy wzięło udział w biciu rekordu Guinnessa w gotowaniu dania z kaszy. Wydarzenie zorganizowane zostało 6 października na Twierdzy w Kłodzku przez Stowarzyszenie "Kucharze bez granic", a przygotowanych zostało aż 1110 litrów litrów zupy krupnik.
- Udało nam się i tym samym powiat kłodzki został zapisany, jako miejsce w którym ustanowiony został rekord Guinnessa w gotowaniu dania z kaszy. Przygotowaliśmy 1110 litrów zupy krupnik, a zużyliśmy do tego 75 kg kaszy pęczak, 200 kg ziemniaków, 45 kg jarzyn, 150 ogonów wieprzowych, przyprawy oraz 40 pęczków natki pietruszki i 10 pęczków lubczyku - mówi Marcin Bożek, prezes stowarzyszenia.
W przygotowaniu zupy pomagali również nauczyciele oraz uczniowie Regionalnej Szkoły Turystycznej w Polanicy-Zdroju oraz Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości w Kłodzku.
W ramach wydarzenia zorganizowany został także piknik rodzinny z muzyką oraz wieloma atrakcjami dla dzieci. Impreza odbyła się pod patronatem starosty kłodzkiego, Macieja Awiżenia oraz burmistrza kłodzka, Michała Piszko.
Foto: Piotr Bidowaniec
Przeczytaj komentarze (9)
Komentarze (9)