Dobre maniery, czyli savoir vivre przy świątecznym stole
W dniu 23.03.2018 roku uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych pod opieką pani Magdaleny Kołodziejczyk, przeprowadziły warsztaty dobrego wychowania dla uczniów klasy 0 szkoły podstawowej nr 8.
- Temat savoir vivre jest dla nas bardzo ważny, ucząc się w zawodzie technik hotelarz – mówiły uczennice – z przyjemnością tą wiedzą podzieliłyśmy się z młodszymi kolegami i koleżankami. W świąteczne dni wybieramy najładniejszą zastawę stołową, polerujemy szkło i sztućce, nakładamy na stół biały obrus i nie zapominamy o serwetkach. Zasady dotyczące jedzenia nie są związane tylko z samym podawaniem i spożywaniem potraw, ale również z nakrywaniem do stołu. Jednak najważniejsze pozostaje zachowanie przy stole. Mamy nadzieję, że po naszych warsztatach uczniowie Szkoły Podstawowej nr 8 nabyli praktycznych umiejętności z zakresu współczesnego savoir vivre i tym samym będą mogli zaskoczyć swoich rodziców - mówią uczennice.
Dodaj komentarz
Komentarze (0)