[FOTO] Boże Narodzenie u hotelarzy
Tradycyjnie już w kalendarz imprez przedświątecznych, na stałe wpisana jest Gala Bożonarodzeniowa organizowana od 19 lat przez Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych. W tym roku impreza odbyła się 19 grudnia w Park Hotelu w Świdnicy.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele powiatu, który był zresztą współorganizatorem gali, ale także samorządowcy, pracownicy instytucji współpracujących ze starostwem oraz szkołą.
Podczas gali wręczone zostały nagrody dla trzech najlepiej przygotowanych aranżacji stołów bożonarodzeniowych. Pierwsze miejsce zajęły Gabriela Andrusiuk i Emilia Szkwyra, drugie Martyna Mika i Weronika Matusiak a trzecie Alicja Cygora, Kornelia Chlewicka i Klaudia Jaroszewicz.
W 100-lecie odzyskania przez Polskę Niepodległości wszystkie potrawy przygotowane zostały w oparciu o przepisy z okresu międzywojennego. Goście mogli spróbować pyszności, wśród których znalazły się: kulebiaki, buraczki, schab ze śliwką, pieczone boczki, różne galaretki, ryby w orzechach, śledzie, pierogi z kaczką, rosół grzybowy z uszkami, bigos po staropolsku i różne słodkości. Specjały zostały przygotowane i podane przez uczniów ZSHT pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych: pani Joanny Dudy, Ewy Rudownik, Emilii Młynarczuk, Urszuli Żemojcin-Kowalskiej i Magdaleny Kołodziejczyk. W przygotowaniach brali również udział słuchacze kursów florystycznego i gastronomicznego przy ZSHT pod kierunkiem Ewy Rudownik i Sebastiana Krzywdy.
Przeczytaj komentarze (5)
Komentarze (5)