Pasieka powstaje na wrocławskim Swojcu
Na wrocławskim Swojcu, gdzie Uniwersytet Przyrodniczy ma swoje doświadczalne gospodarstwo, rozpoczęto budowę pasieki. Za 2 miesiące stanie tu 30 uli, czyli zamieszka 30 rodzin pszczelich. Modelowa nowoczesna pasieka będzie wykorzystywana w dydaktyce i w badaniach.
Badania pszczół i ich produktów na Uniwersytecie Przyrodniczym są prowadzone od wielu lat. Warto przypomnieć, że UPWr jest jednym z trzech ośrodków w kraju specjalizującym się w chorobach pszczół, a prof. Paweł Chorbiński z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej należy do grona najlepszych znawców pszczelich problemów zdrowotnych.
Z kolei na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt prof. Adam Roman od przeszło 20. lat zajmuje się toksykologią produktów pszczelich. Z jego laboratorium płyną pomyślne wieści o stanie środowiska naturalnego na Dolnym Śląsku. W porównaniu z latami 90. XX wieku, znacząco obniżyła się liczba szkodliwych substancji pobieranych z otoczenia wykrywana w organizmach pszczół i w ich produktach.
Foto: Tomasz Lewandowski
Przeczytaj komentarze (1)
Komentarze (1)