Szukamy najlepszego wrocławskiego szefa kuchni! Ruszył nabór do konkursu na Kulinarne Grand Prix Wrocławia

wtorek, 13.8.2024 11:58 201 0

Po raz pierwszy będziemy wyłaniali najlepszego wrocławskiego szefa kuchni. Rusza konkurs pod patronatem prezydenta miasta Jacka Sutryka. Cel: znaleźć tego, który potrafi przygotować najlepsze danie z użyciem wskazanych produktów z Dolnego Śląska. Nagrodą główną jest staż w restauracji z gwiazdkami Michelin. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 6 września.

- Chcemy budować pozycję Wrocławia jako miasta, które oferuje nie tylko piękne zabytki i atrakcje turystyczne. Także jako miejsca, gdzie można zjeść niebanalnie, smacznie oraz w oparciu o charakterystyczne produkty regionalne - mówi prezydent Wrocławia Jacek Sutryk. - Nasi szefowie kuchni coraz odważniej sięgają po lokalne marki, które przez blisko osiemdziesiąt lat od wymiany ludności na Dolnym Śląsku zdążyły się już nieźle wykształcić. Szukają jednak inspiracji również w starszych przepisach i wydobywają zapomniane smaki. Wrocław i region pod względem kulinarnym ma naprawdę wiele do zaoferowania – dodaje prezydent.


Atrakcyjne nagrody dla najlepszych szefów

W konkursie mogą wziąć udział szefowie kuchni, którzy pracują zawodowo w restauracjach i hotelach na terenie Wrocławia. Uroczyste wręczenie nagród przez prezydenta Wrocławia i szefa Akademii Gastronomicznej w Polsce odbędzie się 8 października w Starym Ratuszu. Nagroda główna to dwutygodniowy staż w restauracji wyróżnionej jedną czerwoną i jedną zieloną gwiazdką Michelin w Sztokholmie. Fundatorem jest Gmina Wrocław. Za drugie i trzecie miejsce przewidujemy nagrody pieniężne – odpowiednio 4 i 3 tys. złotych netto, które ufundowała Wrocławska Organizacja Turystyczna - partner konkursu.

- Staramy się tworzyć sprzyjające warunki do rozwoju talentów kulinarnych. Nagroda w formie stażu w Sztokholmie, Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2023, łączy wiedzę o kuchni i biznesie. Liczymy, że wymiana doświadczeń z kucharzami o międzynarodowej renomie powoli jeszcze bardziej podniesć jakość wrocławskiej oferty kulinarnej – mówi Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego, pomysłodawcy i organizatora konkursu.

Jak wyłonimy zwycięzcę?

Uczestnicy przygotują jedno autorskie danie główne na bazie co najmniej jednego produktu regionalnego z kategorii: szparagi, sery, kiszonki, pstrąg kłodzki, miody, ślimaki, wina. Użycie więcej niż jednego produktu regionalnego będzie dodatkowo punktowane. Jednocześnie taki składnik nie może być elementem dekoracyjnym – musi być wkomponowany w potrawę. Zgłaszać się można do 6 września.

Danie w formularzu zgłoszeniowym musi zostać opisane (włącznie ze sposobem przygotowania) i sfotografowane. Na podstawie nadesłanych formularzy zgłoszeniowych jury najpóźniej 23 września wybierze trzy najlepsze propozycje. Ich autorzy będą przygotowywali w swoich macierzystych restauracjach pięć porcji zgłoszonego dania, z przystawką, deserem oraz odpowiednio dobranym alkoholem. Degustacje z udziałem jury odbędą się 8 października. Tego dnia jury ogłosi również werdykt.

Dania konkursowe zostaną ocenione przez renomowanych ekspertów kulinarnych: Macieja Dobrzynieckiego (Przewodniczący jury, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu), Jonasa Langerströma (szef kuchni i właściciel restauracji z gwiazdką Michelin) oraz Adama Pawłowskiego (międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych). W jury zasiądą również przedstawiciele miasta oraz Wrocławskiej Organizacji Turystycznej.

Regulamin i formularz zgłoszeniowy można znaleźć tutaj: https://bip.um.wroc.pl/artykul/376/74749/kulinarne-grand-prix-wroclawia

Dodaj komentarz

Komentarze (0)