Zespół Szkół Samorządowych w Łagiewnikach: Kebab i baklawa nad Morzem Marmara
To był , niestety, już ostatni szkolny wyjazd w ramach programu Erasmus+ realizowanego w Zespole Szkół Samorządowych w Łagiewnikach. Tym razem odwiedziliśmy naszych partnerów w Turcji. W dniach 5-12 marca 2017r., czteroosobowa delegacja nauczycieli wyjechała do Izmitu, żeby realizować prace nad naszym projektem „Yes for traditionladishes, no moreobesity”. Wraz z nauczycielami z Węgier, Litwy, Czech i Hiszpanii poznawaliśmy tradycyjne tureckie smaki, promowaliśmy zdrowe spędzanie wolnego czasu (wycieczki rowerowe, spacery, sporty drużynowe). Turcy zadbali o to, abyśmy zobaczyli najpiękniejsze miejsca ich regionu- zwiedziliśmy więc Izmit, Stambuł, Bursę oraz Cumalikizik -starą osmańską wioskę u podnóża góry Uludag. Tam mieliśmy okazję delektować się przepysznym śniadaniem, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia dla Turków. Stambuł zachwycił nas potęgą starych budowli- HagiaSofiia, Błękitny Meczet czy pałac Topkapi, żeby wymienić najważniejsze. Bursa-pierwsza stolica Turcji- tradycyjnie znana ze swoich wyrobów jedwabnych, ale również jako uzdrowisko z siarkowymi gorącymi źródłami. Izmit zaś, to dwumilionowa metropolia nad zatoką o tej samej nazwie. Piękne nadmorskie miasto, pełne palm, kwiatów, parków. Burmistrz Izmitu z radością i dumą przyjął w swoim urzędzie naszą międzynarodową delegację podkreślając, jak ważne jest dla niego promowanie zdrowego stylu życia wśród mieszkańców i fakt, że jedna z izmickich szkół realizuje projekt edukacyjny o tak szczytnej idei.
Nasz wyjazd do Turcji możemy śmiało uznać za jeden z najwspanialszych, w jakich mieliśmy okazję uczestniczyć w ciągu ostatnich osiemnastu miesięcy. Już wkrótce, na początku maja, będziemy mogli odwdzięczyć się naszym przyjaciołom goszcząc ich u nas na zakończeniu i podsumowaniu projektu. Z niecierpliwością czekamy na wszystkich i cieszymy się ,że będziemy mogli pochwalić się naszym pięknym dolnośląskim regionem, kulturą i polską tradycyjną kuchnią !
Anna Grabowska
Przeczytaj komentarze (3)
Komentarze (3)