PUP na spotkaniu biznesu zachęcał do skorzystania ze środków KFS
Na przedostatnim w tym roku spotkaniu członków Klubu Biznesu Ziemi Dzierżoniowskiej, które odbyło się 20 listopada w hotelu Delta In dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy Agnieszka Walawska zachęcała pracodawców do skorzystania w przyszłym roku ze środków Krajowego Funduszu Szkoleniowego, dzięki któremu można uzyskać od 80 do 100% dofinansowania na szkolenie siebie i pracowników.
O tym, jakie korzyści niesie za sobą KFS obecni na spotkaniu mogli się przekonać, oglądając film podsumowujący realizację KFS w minionym roku. Pracodawcy wypowiadali się w nim w samych superlatywach o tym bardzo przydatnym instrumencie wsparcia pracodawców, jakim jest Krajowy Fundusz Szkoleniowy.
Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy przypomniała też, jakie są zasady ubiegania się o środki KFS i jakie priorytety przy przyznawaniu funduszy obowiązywały w tym roku.
Przedstawiła też priorytety, jakie będą obowiązywać w 2018 roku, a przedstawiają się one następująco:
1. Wsparcie kształcenia ustawicznego w zidentyfikowanych w danym powiecie lub województwie zawodach deficytowych.
2. Wsparcie kształcenia ustawicznego w związku z zastosowaniem w firmach nowych technologii i narzędzi pracy.
3. Wsparcie kształcenia ustawicznego osób, które mogą udokumentować wykonywanie przez co najmniej 15 lat prac w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, a którym nie przysługuje prawo do emerytury pomostowej.
Natomiast priorytety Rady Rynku Pracy wydatkowania rezerwy KFS w 2018 roku to:
1. Wsparcie zawodowego kształcenia ustawicznego w zidentyfikowanych w danym powiecie lub województwie zawodach deficytowych
2. Wsparcie kształcenia ustawicznego osób po 45. roku życia.
Listopadowe spotkanie Klubu Biznesu Ziemi Dzierżoniowskiej uatrakcyjniło szkolenie Anny Augustyniak „Całuję rączki, czyli co wypada w biznesie”. Oprócz wiedzy teoretycznej z etykiety w biznesie, m.in. o tym, kto przed kim ma pierwszeństwo, kto pierwszy podaje rękę na powitanie, a kto przejście na „ty” oraz jak przedstawiać siebie i innych, klubowicze wzięli udział w praktycznym warsztacie i uczyli się m.in. zasad zachowania podczas przyjęć na stojąco. Niełatwym zadaniem było rozszyfrowanie, do czego służą najróżniejsze łyżki, noże i widelce, i czym się je niektóre potrawy. Dla pań szczególnie cenne okazały się wskazówki, co zrobić z torebką w restauracji.
Przeczytaj komentarze (1)
Komentarze (1)