[FOTO] Rozpoczął się Festiwal Smaków Świata nad zalewem w Bielawie
W sobotę, 15 lipca food trucki wjechały nad zalew w Bielawie i tym samym rozpoczęła się kolejna edycja imprezy, dzięki której możemy spróbować specjałów rozmaitych kuchni świata.
Pogoda dopisała, więc na terenie Camping Sudety pojawiły się tłumy ludzi. Wielu z nich to stali bywalcy, ale są też tacy, którzy do Bielawy przyjechali po raz pierwszy, chociażby przy okazji tegorocznego Bike Maratonu.
- Organizacja Festiwalu Smaków Świata w dniu dzisiejszym i to akurat w tym miejscu, to był strzał w dziesiątkę – mówi Karol Szczepaniak, organizator imprezy. - Szczęśliwie dla nas mamy piękną, słoneczną pogodę, a Bielawa gości kolarzy z całej Polski, którzy po ciężkiej trasie mają okazję posilić się wybierając specjały z naszych kuchni.
A jest w czym wybierać. Do Bielawy zjechało 15 food trucków, wśród nich „Kraftowy kebab”, czyli mięso kraftowe z własnoręcznie robionymi sosami, podawane z frytkami, w picie lub bułce oraz „Smaki ulicy”, czyli grillowane ciabatty z sezonowaną wołowiną, tortillą z kurczakiem i wołowiną w wersji: Klasycznej zwijki, Naczo maczo, Serowego love i BBQ.
Smakosze frytek znajdą ich pełną ofertę od klasycznych, z batata, po belgijskie i kręcone. Zaparkował też "Dzik Food Truck" serwujący burgery z dziczyzną szarpaną w różnych wersjach: z pomidorami i piklami, surówką z selera i jabłkami, albo serem wędzonym lub smażonym w panierce. Kto ma ochotę na Białego dzika, albo Dzika z gór? Dostępny jest także burger w wersji wege (zamiana mięsa na kotlet z warzywami).
W „Mabaki pizza z pieca” znajdziemy m.in. doskonałą Margheritę z sosem pomidorowym, Prosciutto z mozzarellą i Nduję z serkiem mascarpone.
Z kuchni amerykańskiej są burgery z wysokiej jakości wołowiny i kurczaki w stylu Kentucky. Warto też sprawdzić co kryje się pod smakami: Zielona kurka, Tuczone prosie, Farbowany dzik, czy Buffallo vege...
Nie zawiodą się też fani kuchni gruzińskiej, na których czekają: czaczapuri szpinak lub wege, a także chinkali serowe lub wołowo-wieprzowe.
Koneserów zaskoczą niepowtarzalnym smakiem kalmary w cieście, krążki cebulowe, popsy z kurczaka, krewetki lub ryba w cieście, jalapeno z serem, czy nuggetsy z różnymi sosami.
Na wielbicieli słodkości czekają pyszne hiszpańskie churrosy i tajskie lody o smakach oreo i nutella, banan i nutella, truskawka i beza, krówka i masło orzechowe, ale również alkoholowe i w wersji wege.
Wszystko to okraszone jest zjawiskowym Piwem Sowim, kraftowymi lemoniadami oraz mrożoną kawą.
Kto nie był ma jeszcze okazję. Food trucki będą czynne w sobotę do godz. 21. Natomiast w niedzielę 16 lipca w godz. 12-20.
Przeczytaj komentarze (22)
Komentarze (22)